Växjökonferensen

Nyheter

Här kan du läsa om våra senaste nyheter och hålla dig uppdaterad om vad som är på gång gällande Växjökonferensen.

Önskar du få information om konferensen till din e-post kan du anmäla det här: Växjökonferensen

Anmäl dig här
2020-10-28

Moderator 2021

Nu är det klart att JOHAN WESTER kommer moderera Växjökonferensen 2021. Johan Wester blev Kajan med hela svenska folket efter humorserien HippHipp! Sen dess har han dykt upp i en rad olika sammanhang på TV-skärmen, bland annat som flerfaldig vinnare av På Spåret och som programledare för ”Intresseklubben” och nu senast ”Vem vet mest”. 

Varmt välkommen att redan nu anmäla dig till Växjökonferensen –> Anmäl dig här!
2020-09-28

Vi ställer om!

Vi väntade in i det längsta och hoppades kunna genomföra vår konferens tillsammans med er på plats i Växjö... men rådande omständigheter vill annorlunda.
2021 genomförs Växjökonferensen för 33:e året i rad. Det gör det till en av landets äldsta utbildningskonferenser. En sådan tradition ställer man inte in - vi ställer om!
2021 blir konferensen digital och pågår en dag istället för två. Självklart speglar Växjökonferensen även 2021 aktuell diskussion om utbildning och skola och vi ser fram emot en givande dag tillsammans.
Inom kort kommer programmet att presenteras.
Ni som redan anmält er kommer att kontaktas gällande nya förutsättningar.
2020-04-14

Vi är i full gång med nästa års konferens 🙂

Boka in den 27-28 januari för Växjökonferensen 2021!

2020-02-03

TACK FÖR DENNA GÅNG

Då var årets konferens slut.
Många tack alla ni som var med och gjorde Växjökonferensen 2020 till två härliga dagar! Vi hoppas ni fyllt på med mycket ny kunskap och inspiration som ni kan ha nytta av i er vardag!

Reservera redan nu datumen för nästa års konferens –

27-28 januari 2021!

Stort tack och på återseende!

2020-01-03

Bi Puranen

Det är nu klart att Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey inleder Växjökonferensen 2020.
Bi är docent i ekonomisk historia och verksam forskare vid Institutet för Framtidsstudier. Hennes senaste bok är ”Med migranternas röst, den subjektiva integrationen och värderingar i förändring” (Institutet för Framtidsstudier 2019). Bi är också aktiv forskare på den internationella arenan, främst vad gäller flickors och kvinnors möjligheter till utbildning och arbete.

2019-11-15

Att göra det omöjliga möjligt!

Eva-Lotta Karlsson, rektor, Maria Lindbäck, specialpedagog och Kerstin Söderberg, speciallärare, föreläser på Växjökonferensen och delar med sig av hur de vände en nedåtgående trend på Grönkullaskolan. Utifrån en förståelse kring att eleverna inte förstod sin vardag började en tuff satsning på en flexibel organisation, på sociala frågor och läsinlärning från början för alla barn som behövde det oavsett årskurs. Allt arbete utgick från forskning och beprövad erfarenhet och det omöjliga blev plötsligt möjligt.

 

2019-10-28

Patrik Landström

Nu presenterar vi ytterligare en föreläsare – Patrik Landström.

Patrik är idag skolområdeschef med lång erfarenhet som lärare och rektor. Patrik har under många år, både nationellt och internationellt, arbetat med skolutveckling samt med att utveckla det professionella lärandet på såväl lärar- som rektorsnivå. Patrik tilldelades Lejonpriset 2013 – årets rektor.

2019-10-14

Mattias Lunn & Linn Andergren

Nya föreläsare klara! Mattias Lunn och Linn Andergren, utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), arbetar med skolval, demokrati och ungas inflytande. De föreläser på Växjökonferensen 2020 med rubriken Skolans demokratiuppdrag och ungas inflytande i en ny verklighet. De presenterar utvärderingen av skolval och perspektiv på en hållbar demokrati och framtid.

2019-10-09

Emma Frans

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna påTwitter. Emma utsågs 2019 till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige. Emma föreläser på Växjökonferensen 2020.

Foto: Niklas Nyman/Volante

2019-10-03

Alva Appelgren

Dags att presentera nästa föreläsare. Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap och har forskat om hur feedback och förväntningar påverkar motivation och prestation. Hon har skrivit boken Motiverad – feedback mindset och viljan att utvecklas som riktar sig till ledare, föräldrar och lärare. Alva kommer att föreläsa på Växjökonferensen 2020.

Fotograf: Alexandria Neoh.
2019-10-01

Anders Jidesjö

Ännu en föreläsare är klar!

Anders Jidesjö arbetar till vardags på Linköpings universitet, som lärare och forskare. Forskningen handlar mestadels om internationella studier om utbildningens relevans i samhällsutvecklingen.
Anders har även arbetat nationellt och internationellt med utbildning för hållbar utveckling, forskat om effektiv kompetensutveckling som sätter avtryck i klassrum, regelbundet anlitad som expert och sitter med i flera olika styrgrupper.
2019-09-17

Stefan Vilkman

Vi är glada att kunna presentera Årets Chef 2019 som en av våra föreläsare på Växjökonferensen 2020.
Stefan Vilkman, rektor på Östra Gymnasiet, har byggt en högpresterande, populär skola i en förort till Stockholm med en hel del nya organisationsidéer, en helt platt organisation och ett avancerat systematiskt kvalitetsarbete.

Foto: Lena Hammar

2019-09-12

Jonna Bornemarks högtidstal

Vi är stolta att en av våra föreläsare höll högtidstal på den traditionsenliga gudstjänsten i samband med Riksmötets öppnande. Här kan du läsa Jonna Bornemarks högtidstal

2019-09-02

Jonna Bornemark

Då har vi nöjet att presentera nästa föreläsare. Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola, föreläser på Växjökonferensen 2020.
Hennes senaste bok är Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Bornemark är också en flitig gäst i radioprogram som Filosofiska rummet, Teologiska rummet och Kropp och själ.
Jonna är för närvarande aktiv inom flera forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi och religionsfilosofi.

Fotograf: Robert Blombäck

2019-08-15

Ulrika Lundqvist

Ännu en föreläsare är klar för Växjökonferensen 2020.

Ulrika Lundqvist, enhetschef för Riktade insatser på Skolverket och ansvarig för genomförandet av regeringsuppdraget om samverkan för bästa skola föreläser tillsammans med Jan Håkansson, Linnéuniversitetet.

Ulrika har tidigare arbetat som lärare och rektor på såväl kommunala som fristående skolor samt på utbildningsdepartementet. Hon ledde arbetet med läroplansreformen för grundskolan, 2011

 

2019-08-13

Jan Håkansson

Jan Håkansson föreläser under torsdagen på Växjökonferensen 2020.

Jan är docent i pedagogik vid institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet. Hans forskning är inriktad på reformer, kvalitets- och förbättringsarbete inom skolväsendet.

2019-08-06

Italo Masiello

Italo Masiello, professor i pedagogik med inriktning digitala lärprocesser vid Linnéuniversitetet, föreläser på Växjökonferensen 2020.
Digitalisering är ett tvärvetenskapligt fält för forskning och utveckling där pedagogisk-, teknisk-, beteende- och designvetenskap möts. Detta gör det möjligt att studera och utforska olika lärandeprocesser samt verktyg och mekanismer som stöder dessa för att hitta svar på vad som ger värde och har effektivitet för elever och lärare.

2019-08-05

Ishtar Touailat

Ännu en föreläsare är klar för Växjökonferensen 2020!

För sitt arbete inom innovation, ledarskap och jämställdhet har Ishtar Touailat blivit belönad med flera prestigefyllda priser.
Ishtar arbetar också aktivt för en jämställd teknikvärld och har grundat techprogrammet Futuristas som fokuserar på att få fler kvinnor in i techbranschen. Ishtars hjärtefrågor som genomsyrar allt hennes arbete inom företagsvärlden handlar om mångfald, inkludering och jämställdhet.

Foto: Mari Therese Karlberg

2019-07-01

Pär Johansson

Pär startade Glada Hudik – teatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar – hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen.

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare. Han visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas.

Pär Johansson föreläser på Växjökonferensen 2020!

2019-07-01

Moderator 2020 är klar!

Vi är glada att kunna presentera vår moderator för Växjökonferensen 2020 – KARIN NYGÅRDS!
Karin Nygårds är grundskollärare i främst svenska som andraspråk, men har blivit känd för sitt arbete med programmering i yngre åldrar. Genom TV, radio, böcker och mjölkpaketsbaksidor försöker hon utbilda barn och vuxna om hur den digitala världen är uppbyggd.

Här kan du läsa mer om Karin –> karinnygards.se

Fotograf: Severus Tenenbaum

2019-06-28

Nu kan du anmäla dig!

Vi är i full gång med programmet för nästa år. Föreläsarna kommer att presenteras allt eftersom. Vill du redan nu försäkra dig om en plats är nu anmälningssidan klar!

Varmt välkommen att anmäla dig till Växjökonferensen 2020 här!

2019-02-05

Växjökonferensen 2020

Vi har redan börjat tänka på nästa år 🙂

Boka redan nu in den 29-30 januari 2020 i kalendern så hoppas vi att vi ses igen!!!

2019-02-04

Utvärdering

Så kul att summera vår konferens med nästan bara positiva kommentarer. Tack alla och välkomna tillbaks den 29-30 januari 2020 🙂

2019-02-01

TACK för i år!

Då var årets konferens slut.

Många tack till alla – deltagare, föreläsare, moderatorer och utställare – som var med och gjorde konferensen till två härliga dagar! Vi hoppas ni fyllt på med mycket ny kunskap och inspiration som ni kan ha nytta av i er vardag!

Stort tack och på återseende!

2018-11-27

CARIN GÖTBLAD

Carin Götblad kommer till Växjökonferensen och föreläser på ämnet ”Effektivt utvecklingsarbete”. Carin arbetade tidigare som länspolischef i Stockholm. Hon har varit chef inom många olika verksamheter (polis, socialtjänst, åklagare, barnomsorg och privat verksamhet). Hon är jurist, förskollärare samt polischefsutbildad vid FBI, USA. Carin har ett stort engagemang i bla mångfaldsfrågor, jämställdhet, etik och andra värderingsfrågor. Sedan 2015 är hon regionpolischef för Polisregion Mitt.
Foto: Peter Knutsson

2018-10-19

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Magnus Blixt, rektor på Glömstaskolan, Huddinge kommun, kommer att föreläsa på onsdagen den 30/1. Magnus har även mångårig erfarenhet som leg lärare, föreläsare, bloggare, facklig företrädare, forskningsbevakning mm.
–> glomstaresan.pedagoghuddinge.se och blixtgordon.se.

2018-10-10

POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET

Susanne Linnér, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, föreläser med rubriken POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET – FAKTORER SOM FORMAR POSITIVA UTVECKLINGSMILJÖER.
I centrum för föreläsningen står miljöer inom idrotten som återkommande lyckats med att rekrytera och behålla ungdomar, men som också utvecklat framgångsrika idrottare. Har vi mod att blicka utanför den egna organisationen och utmanas av andra?

2018-09-21

Vi smider planer

Idag har vi haft planeringsmöte med våra moderatorer Anna Sterlinger (på länk) och Philip Hjalmarsson. Mycket spännande på gång!

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de varje vecka i tre och ett halvt år lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-09-18

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Ulla-Karin Nordänger, Fil. Dr. Professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och verksam inom forskningsmiljön Lärares arbete där villkor och betingelser för lärararbetet studeras, föreläser på Växjökonferensen.

Rubriken på hennes föreläsning är ”Väg – skäl – en longitudinell studie av 87 lärares yrkesbanor över tjugofem år”

 

 

2018-09-13

Funktionell dumhet

Ytterligare en föreläsare är klar till Växjökonferensen. Mats Alvesson, organisations-, lednings- och dumhetsforskare vid Lunds universitet, kommer att föreläsa om den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar. Om behovet av att uppmärksamma normalt tänkande som källa till problem och ägna sig åt systematisk dumhetsbekämpning i organisationer.

2018-08-23

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron

Anna Tebelius Bodin är pedagog, talare och författare med fokus på hjärnan. Hon gör komplexa teorier till praktisk hjälp i vardagen och arbetslivet. Anna assisterade forskning under sin psykologiutbildning på Harvard University och har sedan arbetat i skolan och föreläst i Sverige och utomlands över 600 gånger. Hon har också skrivit flera böcker om hur vi lär och påverkar varandra. Anna vill beröra och samtidigt bidra till ökad förståelse av vår djupt fascinerande hjärna.

 

2018-08-20

Sju sätt att äga världen

Andreas Ekström, journalist och författare, kommer till Växjökonferensen 2019 och föreläser om den digitala revolutionen. Föreläsningen ”Sju sätt att äga världen” visar hur makt, pengar och kunskap har snedfördelats i den digitala revolutionen men också vilka enorma möjligheter som därför har uppenbarat sig: att bygga nya affärer, nya sociala samspel och det internet vi verkligen vill ha.

2018-08-14

Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan?

Fredrik Zimmerman, Högskolan i Borås​, delar med sig av sin studie och utifrån den presenterar han förslag på förändringar som skulle förbättra både flickors och pojkars vardag och resultat i skolan.

2018-08-14

Värdeskapande undervisning - engagemang och arbetsglädje i klassrummet

Maria Wiman är lärare i svenska och SO, som just nu undervisar högstadiet på Östra grundskolan i Huddinge. Hon vann Huddinges pris för entreprenörskap 2017 och tilldelades samma år Lärarförbundets utmärkelse ”Årets punkare i skolvärlden”. Tillsammans med sina elever har Maria också vunnit Huddinge Demokratipris och Surfa lugnt-priset.
Maria föreläser på Växjökonferensen 2019.

2018-08-13

Välkommen att anmäla dig!

Arbetet med 2019 års konferens pågår för fullt och vi uppdaterar hemsidan kontinuerligt.
Redan nu kan du anmäla dig och försäkra dig om en plats.
Anmäl dig HÄR

2018-08-13

Peter Fredriksson

Peter Fredriksson är generaldirektör för Skolverket sedan augusti 2017. Viktiga områden som han ser för Skolverket är att säkerställa lärarförsörjningen, minska skolsegregationen och stödja huvudmännen i styrningen av skolan. Peter vill att Skolverket ska bidra till att göra svensk skola ännu bättre. Onsdagen de 30 januari talar Peter Fredriksson på Växjökonferensen 2019.

2018-08-10

The Learning Spy

David Didau, brittisk lärare, debattör, författare och skolutvecklare kommer till Växjökonferensen 2019.
David Didau har bland annat skrivit ”Tänk om allt du vet om utbildning är fel? och ”Klassrumspsykologi: från teori till praktik”. <br />
Hans blogg ”The Learning Spy” är en av de största utbildningsbloggarna i Storbritannien.

2018-08-08

Anna och Philip

Får vi lov att presentera våra moderatorer för nästa konferens: Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson, lärare och grundare av Anna och Philips Lärarpodcast. #växjökonferensen #annaochphilip

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de i hela 171 veckor lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-06-11

Tema 2019:
Mod att våga - Lust att lära

Att arbeta tillsammans med både mod och lust...

Växjökonferensen lyfter återigen betydelsen av kunskap som grund för ett framgångsrikt förbättringsarbete i förskola och skola. Men vad behövs mer för att på ett uthålligt sätt kunna dra systematiska lärdomar av alla de komplexa processer som kantar vägen mellan mål och resultat? Hur kan vi gemensamt konstruera energi som ger nödvändigt bränsle för att med mod våga ta oss an nya utmaningar och hålla lusten att lära och arbetsglädjen levande? Resan fortsätter.

2018-03-12

Save the date

Arbetet pågår nu inför nästa års konferens.
Boka in den 30-31 januari 2019 för Växjökonferensen!
2018-02-02

Tack för i år!

Nu är årets konferens slut och vi hoppas att ni har haft två givande dagar tillsammans hos oss i Växjö.
Datumen för nästa konferens är redan bestämt till den 30-31 januari 2019. Hoppas att vi ses då igen!

Återkoppling från några av årets deltagare:

”Perfekt mix av föreläsningar i lagom stora doser. De olika delarna kopplades ihop så det fanns en röd tråd.”

”Nya perspektiv – cirkus, det var coolt!”

”Varierat – inspirerande och mångfacetterat program. Goda möten och samtal.”

”Kompetenta föreläsare med didaktisk och forskar-kompetens.”

”Bra mix och lagom långa pass. Bra miljö och mat. Fler borde ha möjligheter att delta (på fotnivå).”

”Mycket bra! Lärorikt, många aha-moment. Se till bara att fortsätta på samma sätt!”

”Intressant konferens med varierande innehåll. Tar med mig många tankar kring min skolas utvecklingsområden. Vad är möjligt? Var ska vi börja? Tror dock att elevhälsan känns prioriterad. Stor effekt – vi har resurserna.”

”Ett blandat program med föreläsare av hög kvalitet – tar med mig namn och studier tillbaka till min kommun.”

”Fantastiska dagar! Bästa konferensen i mitt drygt 20-åriga yrkesliv inom skola, ser fram emot nästa års konferens.”

2018-01-30

Varmt välkomna!

Imorgon är det äntligen dags för Växjökonferensen 2018. Vi ser fram emot två härliga dagar tillsammans. Varmt välkomna alla deltagare!
2018-01-15

Bra att veta om stadsbussarna!

Den 15 januari flyttar stadsbussarna och byter tidtabell.
På grund av ombyggnation av det nya stationsområdet och nya stadshuset så flyttas stadsbussarnas hållplatser till Kronobergsgatan/Stortorget. Läs mer här.

Till Linnéuniversitetet tar du 3:ans buss.

2017-11-29

Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Olof Röhlander, licensierad mental tränare och författare med en bakgrund som elitspelare i bordtennis, avslutar konferensen. Olof utlovar energi till jobbet samt inspiration och tankar om det goda livet och tiden vi lever i.

2017-11-08

CIRKUS ÄR SOM LIVET UPPHÖJT TILL TVÅ

Läs reportage som nyligen gjordes om Tilde Björfors i tidningen Uppsala nya tidning – 200 misslyckanden för att nå perfektion.

Tilde Björfors berättar på Växjökonferensen om att ”BALANSERA MELLAN KONTROLL OCH TILLIT, RISKER OCH MÖJLIGHETER”. Cirkus är som livet upphöjt till två.

Foto: Francesca Cerri

2017-11-08

Redan 100 anmälda

Det är redan över 100 anmälda till Växjökonferensen. Bra kvitto på ett intressant program 🙂 Välkommen du också!

2017-09-15

Anmälningarna har nu börjat trilla in

Anmälningarna har nu börjat trilla in till Växjökonferensen 2018. Försäkra dig om en plats du också! Anmäl dig här

2017-09-08

Satsa på rektorerna

Satsa på rektorerna för en bättre skola skriver Matz Nilsson, förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i Dagens Samhälle. Läs hela artikeln här

Foto: Martin Lindeborg

2017-09-01

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Carl-Henrik Adolfsson, Universitetslektor, Institutionen för utbildningsvetenskap, Linnéuniversitetet, föreläser på Växjökonferensen och kommer presentera ett antal centrala framgångsfaktorer för ett framgångsrikt skolutvecklingsarbete.

2017-08-28

Anmälningssidan till Växjökonferensen

Anmälningssidan till Växjökonferensen 2018 öppnar den 1 september. Varmt välkommen med din anmälan!

2017-08-18

Ny hemsida lanseras

Lagom till vi startar upp för vår 30:e Växjökonferens lanserar vi en ny hemsida. Hoppas ni ska gilla den 🙂