Växjökonferensen

Föreläsare 2025

Nedan presenteras föreläsarna  för Växjökonferensen allt eftersom de blir klara.

Anders Bjarby

ingenjör och entreprenör


Anders Bjarby, ingenjör och entreprenör med över 20 års erfarenhet av datahantering, har på senare år blivit en ledande röst inom AI-innovation. Känd som "Den första AI-ljuddramaturgen", kombinerar Anders teknisk expertis med en lekfull experimentlusta. Hans motto "Kasta AI på allt!" driver honom att utforska AI:s potential i varje tänkbar situation, vilket resulterat i olika projekt inom utbildning och tillgänglighet. Anders har arbetat med att utveckla en innovativ lärplattform och experimenterat med AI-baserade hjälpmedel för personer med Parkinson och dyslexi. I sina engagerande föreläsningar och sin populära AI-podcast delar Anders med sig av sin kunskap och vision. Han har en unik förmåga att förklara komplexa AI-koncept på ett inspirerande och lättfattligt sätt, ofta genom att visa praktiska exempel på hur AI kan lösa verkliga problem. Genom att regelbundet dela sina experiment och idéer på sociala medier bidrar Anders till att göra AI mer tillgängligt och relevant för en bred publik, samtidigt som han utmanar gränserna för vad som är möjligt med dagens teknik.

Elaine Eksvärd

Retorikexpert & författare


Elaine Eksvärd har under flera år varit en trygg stämma i medievärlden när det gäller retorik. I sina böcker framhåller hon vikten av att kommunicera med både hjärta och hjärna. Hon lever som hon lär. Oavsett scen och sammanhang har hon nämligen själv alltid förmågan att kombinera kunskap med personlig värme. För Elaine handlar retorik inte bara om teori, utan också om att hjälpa människor att förstå varandra. 2016 fick hon utmärkelsen "Årets talare" - ett erkännande både av hennes kunskap och förmåga att göra retorik tillgänglig för alla.

Rebecka Cowen Forsell

biträdande lektor vid Malmö universitet


Rebecka Cowen Forssell arbetar som biträdande lektor i ledarskap och organisation vid Malmö universitet. Rebecka har forskat om nätmobbning och digital aggressivitet i arbetslivet under mer än tio åren. Under senare år har hon intresserat sig för lärare och skolledares arbetsmiljö och deras utsatthet för digital aggressivitet i mötet med vårdnadshavare, elever eller den bredare allmänheten. I hennes forskning identifieras tre problematiker med digital aggression i skolan: aggressivt formulerade email från vårdnadshavare, negativt omtal eller exponering på sociala medier samt filmning i klassrum. Forskningen visar att oavsett plattform eller aktör upplever lärare och skolledare begränsat handlingsutrymme att försvara sig. Rebeckas forskning har bland annat belönats med Forum för Arbetslivsforsknings (FALF) utmärkelse för "bästa avhandling 2020" samt HR föreningens utmärkelse "årets HR-forskningspris 2020".

Parisa Amiri

Moderator


Modererator 2025 är programledaren och journalisten Parisa Amiri, dessutom den tvåfaldiga På Spåret-vinnaren. Parisa har lett allt från stora sändningar som Kristallen, Guldbaggegalan och Musikhjälpen till kultur- och samhällsmagasin som Kobra och egna talkshowen med stor entusiasm och kunskap. Parisa hörs också regelbundet i podden ”Helvetet” tillsammans med Andrev Walden och som nyhetskommentator, och pratar samhällsaktuella frågor i poddar och intervjuprogram.