Växjökonferensen

Föreläsare 2022

Nedan presenteras alla föreläsare från Växjökonferensen 2022.

Här kommer vi så småningom börja presentera nästa års föreläsare istället.

Anmäl dig här

amelie von zweigbergk

VD, Zweig Solutions


Amelie von Zweigbergk har varit statssekreterare åt fem ministrar, suttit i UNESCOs styrelse i Paris, varit projektledare för det orange pensionsbrevet, utrett gymnasieskolan och yrkesutbildningarna, borrat i EU:s demokratiska underskott och arbetat för en stor arbetsgivarorganisation. Alla har varit mycket komplexa frågor i komplexa nätverk av samarbeten. Att skaffa en bild av vad som faktiskt behöver göras och var man ska starta sitt kommunikativa/politiska arbetet är det Amelie har arbetat med i snart 30 år.

Per Naroskin

Psykolog, författare och radiopratare

Torsdag 27/1
Per Naroskin är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han föreläser, handleder chefer och deltar i olika slags kreativa projekt. Han har skrivit flera böcker och även pjäser som uppförts i Stockholm. Han har även en egen radioserie, Känsligt läge, i Sveriges Radio P1, men mest känd är hans röst antagligen som en av spanarna i radioprogrammet med samma namn. Per Naroskin hjälper oss att få perspektiv på saker och ting som annars lätt försvinner i bruset i vår snabba värld.  Följ med på en spännande resa in i vår egen värld – genom Per Naroskins ögon.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Daniel Sundberg

Professor i pedagogik, Linnéuniversitetet


Daniel Sundberg är skolforskare och lärare vid Linnéuniversitetet. Han har medverkat som expert i flera stora skolutredningar bl.a. den norska, Framtidens skola. Aktuell med boken Svenska läroplaner som sammanfattar och förklarar läroplaner från 1842 fram till dagens revideringar.

Ellinor Persson

Moderator Växjökonferensen 2022


Ellinor Persson har över tusen direktsändningar i radio och TV bakom sig. Hon började sin TV-karriär med att leda barn- och ungdomsprogram som "Vi i femman", "Sommarlov", "Kosmopol" och "Zapp". Därefter har Ellinor lett flertalet stora nöjesprogram och sportsändningar. Hon är även lika etablerad bakom kameran, där hon arbetat som journalist på flertalet produktionsbolag.

Foto: Kitty Lingmerth

Peter Aronsson

Rektor, Linnéuniversitetet


Peter Aronsson tillträdde som rektor för Linnéuniversitetet 1 oktober 2017.

Elza Dunkels

Docent i pedagogiskt arbete


Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. Utöver sin forskning arbetar Elza med att folkbilda och delta i samhällsdebatten. Som opinionsbildare tar hon ställning för barns och ungas rättigheter till digital kompetens och menar att hennes forskningsområde ofta är utsatt för känslomässiga och onyanserade reaktioner. Elza har fått flera utmärkelser. 2021 tilldelades Elza Guldäpplets jubileumsutmärkelse för sina bidrag till digitaliseringen i skolan. 2020 fick hon RFSU-priset för sina folkbildningsinsatser. 2019 utsågs Elza till Årets nätängel, ett pris som MySafety instiftat för att motarbeta näthat och främja nätkärlek. Elza har även skrivit ett flertal böcker.

Foto: Erk Abel

Frida Jönsson

Project Manager, Volvo Construction Equipment


Frida Jönsson är ingenjör och projektleder produktvårdsärenden på Volvo. Under gymnasiet började hon engagera sig för att öka barns kunskap och intresse för teknik genom initiativet TekniKul. Under våren 2021 fick Frida frågan om att delta i ett projektsamarbete mellan Volvo CE och LEGO ™ för att inspirera och utmana högstadieelever i teknisk problemlösning. Hur det gick presenteras på Växjökonferensen.

Amidala Hermansson & Teo Alvånger

Studenter


När företagen Lego och Volvo CE planerade ett gemensamt projekt tog de hjälp av ungdomar runt om i världen, däribland Teo Alvånger och Amidala Hermansson. Teo och Amidala hade då i flera år tävlat framgångsrikt i First Lego League, världens största tekniktävling för ungdomar.

Växjökonferensen är en nationell arena för information och samtal om aktuella samt framtida skol- och utbildningsfrågor.


Växjökonferensen är en nationell arena för information och samtal om aktuella samt framtida skol- och utbildningsfrågor. Konferensen är en årligen återkommande konferens som 2022 arrangeras för 34:e året i rad. Välkomna!

Gabriel Heller Sahlgren

Forskare, Institutet för Näringslivsforskning och London School of Economics


Gabriel Heller Sahlgren är forskare med fokus på utbildningsekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning och London School of Economics. Han har skrivit ett stort antal studier om utbildning i olika kontexter, inklusive böcker om de finländska och svenska skolsystemen.

Foto: Karl Gabor

Lena Pareto

Professor pedagogik med särskilt uppdrag för Universeum, Göteborgs Universitet


Lena Paretos forskningsintresse är att förstå hur digital teknik kan designas för att stimulera och motivera till lärande, så att människor och teknik tillsammans kan åstadkomma något önskvärt. Och att fler ska upptäcka matematikens fantastiska värld tycker Lena, och många med henne, är önskvärt. Tekniken har en mängd inneboende möjligheter, men hur samspelet kommer att utvecklas vet man inte förrän efteråt. Det bland annat, gör digital design så spännande!

Lina Zavalia

Metod- och utbildningschef, MÄN


Lina Zavalía, leder MÄNs arbete med våldsprevention i Sverige. Med en forskningsbaserad och praktiknära erfarenhet har MÄN utvecklat en unik kunskap kring åskådarens roll i preventionsarbetet.MÄNs metoder och utbildningar, kopplad till våldsprevention för unga, finns på ett flertal arenor så som; skolan, fritiden och i den digitala spelkulturen. Lina är genusvetare och har lång erfarenhet av att applicera jämställdhetsperspektiv i utbildningssammanhang.

MARTIN LACKÉUS

Forskare, Chalmers Tekniska Högskola


Martin är forskare vid avdelningen Entrepreneurship & Strategy på Chalmers Tekniska Högskola. Hans forskning handlar om handlingsbaserad utbildning, om hur man gör människor mer entreprenöriella och om hur man mäter lärande inom utbildning och fortbildning.

Foto: Vicky Matthers

Susanne Norman

Skolkonsulterna Stockholm


Susanne Norman är utbildad rektor och har många års erfarenhet av arbete med elever med beteendeproblematik. Hon har utvecklat ett förhållningssätt som lär elever med utagerande beteende att använda sig av fungerande strategier utan våld. Hon har också tagit fram en framgångsrik och kostnadseffektiv modell av särskild undervisningsgrupp, som även lyckas med de minst skolmotiverade eleverna. Utöver sitt arbete som verksamhetsutvecklare är hon en anlitad föreläsare. När nyheten om Skolinspektionens ingripande i Storvretskolan dök upp, sökte Susanne och hennes kollega Lillemor Bergquist uppdraget att som ny skolledning anta utmaningen att ”förändra skolan från nederlag till framgång”. De lyckades nå målet på mindre än åtta månader!

Mikael Kalmenstam

Rektor, föreläsare & coach


Mikael Kalmenstam är rektor med utbildning inom specialpedagogik och psykologin. Han har under sina 11 år som skolledare varit en aktiv deltagare i Sveriges skoldebatt och är känd under mediekonstruktionen ”rektorn som uppfostrar föräldrar”. Under de senaste åren har Mikael uppmärksammats internationell och nationellt för sin modell och insatser gällande social- organisatorisk arbetsmiljö inom skola- och fritidshem.

Pontus Wallin

Forskare, Skolforskningsinstitutet


Pontus Wallin är forskare vid Skolforskningsinstitutet. Han har varit projektledare för forskningsöversikten om kritiskt tänkande och källkritik i samhällskunskap.

Sara Bruun

Språklärare och utvecklingsledare, Höörs kommun


Sara förekommer flitigt i skoldebatten. Hon bloggar för skolvärlden.se där hon främst skriver debattartiklar. Sara driver också en språkblogg: Bruunsklassrum där hon delar med sig av lektionsupplägg och praktiska klassrumsideér. Sara har skrivit böckerna: Digitala arbetssätt i klassrummet - att våga ta språnget samt Klassrummet möter världen - autentiskt, tematiskt och digitalt. Sara har under åren tilldelats många fina utmärkelser för sitt arbete som språklärare och är en uppskattad föreläsare som de senaste åren haft uppdrag runt om i världen.

Ulrik Hoffman

VD, Ungdomsbarometern


Ulrik Hoffman är vd på Ungdomsbarometern sedan 2010, och expert på ungas attityder inom utbildnings- och samhällsfrågor. Han har lett ett stort antal studier inom området både nationellt och regionalt och arbetar med att rådge bl. a. myndigheter, branscher och utbildningsanordnare i policy- och kommunikationsfrågor.

Lillemor Bergquist

Skolkonsulterna Stockholm


Lillemor Bergquist är en praktiker i skolans värld med 26 års erfarenhet som lärare och 21 års erfarenhet av att arbeta som rektor. Hennes fokus under dessa år har varit att utveckla framgångsrika skolor speciellt för elever som saknar de bästa förutsättningarna. Hon följer mottot: Gör det som ger effekt! När nyheten om Skolinspektionens ingripande i Storvretskolan dök upp, sökte Lillemor och hennes kollega Susanne Norman uppdraget att som ny skolledning anta utmaningen att ”förändra skolan från nederlag till framgång”. De lyckades nå målet på mindre än åtta månader!

Tema 2022


SAMHÄLLE OCH SKOLA I FÖRÄNDRING
ATT UTBILDA FÖR FRAMTIDEN