Växjökonferensen

Bra att veta

Växjökonferensen är en nationell arena för information och samtal om aktuella samt framtida skol- och utbildningsfrågor. Konferensen är en årligen återkommande konferens som 2021 arrangeras för 33:e året i rad. Denna gång blir det en annorlunda form pga rådande omständigheter. Växjökonferensen 2021 blir digital och kommer att genomföras under en dag.

Konferensen riktar sig till utbildningspolitiker, förvaltningstjänstemän, rektorer, fackliga organisationer, studie- och yrkesvägledare samt förstelärare och lärare på grundskola, gymnasie och högskola/universitet.

Datum:28 januari 2021
Plats: 2021 genomförs konferensen digitalt

Inom kort uppdateras sidan med aktuell konferensavgift mm.

Anmäl dig här

BOKA-TIDIGT-RABATT

Ordinarie avgift: 4500:- SEK exkl moms

I konferensavgiften ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika båda dagarna

Vid anmälan senast den 27 november 2020 – 4000:- SEK exkl moms

MIDDAG PÅ PM & VÄNNER

På kvällen den 27 januari erbjuds gemensam middag på PM & Vänner. Vid deltagande i hela konferensen ingår kvällsaktiviteten i konferensavgiften. Om du uteblir från middagen utan avanmälan faktureras dock 600:- i efterhand.

Middagen måste förbokas och du bokar din plats i samband med att du anmäler dig till konferensen.
Obs! Antalet platser till middagen är begränsat!

HITTA TILL VÄXJÖ OCH LINNÉUNIVERSITETET

Växjö ligger mitt i Småland, mitt i södra Sverige. Till Växjö tar du dig enkelt med bil, tåg eller flyg.
Växjö Småland Airport ligger endast 8 km från centrala Växjö.
Tågstationen ligger centralt i Växjö med nära till både bussar och taxi.

BIL

Om du färdas med bil så ligger Växjö precis i korsningen mellan väg 23 och 25. E4 söderut från Stockholm och norrut från Helsingborg är bra vägar att följa.

Från Malmö, tag väg 23 norrut mot Växjö.
–> Se vägbeskrivning från Malmö Centralstation

Från Göteborg, tag väg 27 mot Borås, Värnamo, Växjö.
–> Se vägbeskrivning från Landvetter flygplats

E4 söderifrån: Vid Ljungby, trafikplats Ljungby Norra, avfart 80, tag väg 25 mot Växjö.
–> Se vägbeskrivning från Hamntorget i Helsingborg

E4 norrifrån: Vid trafikplats Stigamo söder om Jönköping, avfart 91, tag väg 30 mot Växjö.
–> Se vägbeskrivning från Stockholm Central

Följ skyltning mot Växjö och sedan mot Linnéuniversitetet via vita skyltar när du väl är i Växjö.

BUSS

Linnéuniversitetet ligger ca 4 km från centralstationen i Växjö. Från Resecentrum utgår buss 3 som tar dig direkt till Linnéuniversitetet. Hoppa av vid hållplats Linnéuniversitetet. Här hittar du 3:ans tidtabell.

Kommer du med flyg tar du först 4:ans buss till centrum, Resecentrum, och byter där till 3:ans buss.

TAXI

Telefonnumret till Växjö Taxi är 0470-135 00.

KARTA LINNÉUNIVERSITETET

Här ser du en karta över Linnéuniversitetet. –> karta

PARKERING
Det är ont om parkeringsplatser på universitetsområdet och vi rekommenderar att man samåker eller tar bussen (3:an) från Växjö Centrum.

Boka boende

För att garantera att det finns logi för konferensdeltagarna på Växjökonferensen 2020 har vi reserverat ett antal rum på hotell i centrala Växjö, se nedan.
Bokning av hotellrum sker online i samband med att du registrerar dig till konferensen.

ELITE STADSHOTELLET

I centrala Växjö ligger Elite Stadshotellet med totalt 163 rum. Det är ett pampigt och vackert hotell som andas gamla anor. Här månar man om sina gäster i klassisk miljö och erbjuder alla de moderna bekvämligheter man kan tänka sig. Parkering finns på torget utanför hotellet. Kommer du med tåg eller flygbuss är det bara 100 meters promenad till hotellet. Växjö Konserthus ligger på promenadavstånd (ca 5 min). Miljödiplomerat av Växjö kommun.

Enkelrum – 1159:- per rum och natt, exkl moms
Dubbelrum – 1337:- per rum och natt, exkl moms

–> Elite Stadshotellet

PM & VÄNNER HOTEL

Nordens första gastro hotell! Prisbelönta restaurangen PM & Vänner öppnade i maj 2014 ett helt nybyggt hotell mitt i centrala Växjö med 74 unika rum och sviter. PM Hotell är ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & vänner har gällande mat, service och vinkällare.

Enkelrum – 1438:- per rum och natt, exkl moms
Dubbelrum – 1705:- per rum och natt, exkl moms

–> PM & Vänner Hotel

QUALITY HOTEL ROYAL CORNER

Quality Hotel Royal Corner är ett 4-stjärnigt affärs- och konferenshotell med parkeringsplatser till hotellets alla 159 komfortkylda, rökfria rum. Hotellet har trådlöst internet, 11 konferens- och möteslokaler samt en trivsam relaxavdelning. Stadens utbud av butiker, attraktioner och sevärdheter finns inom gångavstånd. Hotellet erbjuder sina gäster fri parkering på hotellets gård. Varmgarage erbjuds mot en avgift. Svanenmärkt enligt de nya skärpta kraven inom svanenorganisationen.

Enkelrum – 1179:- per rum och natt, exkl moms
Dubbelrum – 1358:- per rum och natt, exkl moms

–> Quality Hotel Royal Corner

TELEBORGS SLOTT

Vi har även reserverat ett antal rum på Teleborgs Slott som ligger tre km från centrala Växjö, men granne med Linnéuniversitetet.

Teleborgs slott erbjuder ett unikt boende fördelat på flera byggnader. Varje rum är omsorgsfullt inrett och har sin egen historia. Dusch, toalett, bubbelbadkar och bastu finns i korridoren precis som i svunnen tid. Du kan höra historiens vingslag men sovkomforten är såklart modern.
I Grindstugorna och Brygghuset finns badrum/toalett på rummet om ni föredrar det. Grindstugorna ligger vid infarten till Slottsparken och Brygghuset intill sjön Trummen. Frukosten serveras på Slottet.

Enkelrum –  866:- per rum och natt, exkl moms
Dubbelrum – 1063:- per rum och natt, exkl moms

–> Teleborgs slott

UPPTÄCK VÄXJÖ

Växjö är en modern stad med lång tradition som skolstad, residensstad och stiftsstad. Idag är Växjö en sjudande handelsstad med ett internationellt universitet.
Växjö är staden där vägarna möts, uppförd mellan tre sjöar, centrum för träforskning och spjutspets inom miljöteknik. Här finns ett stort upplevelseutbud när det gäller kultur, idrott, handel och nöjen.

VÄXJÖSJÖN

Har du en stund över innan eller efter konferensdagen, rekommenderar vi ett varv runt Växjösjön.

Växjösjön ligger i centrala Växjö omgiven av lummig grönska bara ett stenkast från city med hotell, restauranger och butiker. Den nästan fem kilometer långa strandpromenaden runt sjön är perfekt både för promenader, joggningturer och inlinesåkning. Sommartid kan du dessutom bada och fiska i sjön. Konststråket Växjö Art Site bjuder på konst mitt ute i det offentliga rummet och lekplatsen i Strandbjörket är en av Växjös mest populära.

Domkyrkan från 1100-talet

Växjö domkyrka är en av Smålands mest besökta platser med omkring 130 000 turistbesök varje år. Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i den lummiga Linnéparken där det om somrarna hålls utomhuskonserter och allsång.

I parken finns Karolinerhuset från 1715 och var Växjös gymnasium fram till 1850-talet. En av skolans elever var Carl von Linné. I Linnéparken finns en plantering enligt Linnés sexualsystem där Linnés indelning av växtriket i 24 klasser finns representerat med vanliga växter.

I domkyrkan kan Bertil Valliens vackra altarskåp, i glas och metall, beskådas. Altarskåpet vid namn Fiat Lux (från mörker till ljus) är ett pampigt verk, fem meter högt, och är startpunkten för den offentliga glaskonst som fortsätter på Sandgärdsgatan (Glasgatan) ut från domkyrkan.

KULTURPARKEN SMÅLAND

Kulturparken Småland är en mötesplats för kultur. Här möts nya idéer med gamla småländska traditioner på en helt ny kulturarena. I museiparken finns Smålands museum, Utvandrarnas hus och Sveriges glasmuseum.

Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum, grundat 1792. Utvandrarnas hus är en byggnad som rymmer både utställningar och forskning. På Sveriges Glasmuseum förtrollas du av glas från slutet av 1500-talet till

Läs mer på www.kulturparkensmaland.se

SHOPPING

Med generösa öppettider, samlad citykärna och ett stort utbud av butiker, restauranger och kaféer har Växjö City prisats som Årets stadskärna.
www.vaxjocity.se

Ett stenkast från centrum ligger handelsområdet Grand Samarkand som utsetts till Nordens bästa köpcentrum.
www.grandsamarkand.se

PM & Vänner

Stjärna i Guide Michelin, första och enda restaurang i Sverige att belönas med Grand Award av Wine Spectator, Årets Vinupplevelse enligt White Guide samt Nordens första gastrohotell. Nyligen nominerade till Sveriges Bästa Hotellupplevelse. Inspiration hämtas från skog, äng och sjö. Ett måstebesök för den matintresserade.

Läs mer på pmrestauranger.se

offentlig konst

I Växjö är konsten en naturlig del av det offentliga rummet – och ofta är Växjöborna med och påverkar. Här finns ett flertal konststråk att utforska.

Spana till exempel in konsten runt Växjö Art Site, konststråket runt Växjösjön, där verk för varje etapp röstas fram av Växjöborna. Också runt Växjös andra största sjö, Trummen finns ett spännande konstverk i satsningen Trummen Land Art.

Den som promenerar i Växjö centrum trampar på litterär mark. I gatan längs Storgatan och Västergatan finns citat av författare med Kronobergsanknytning.

Glaset finns förstås också representerat i Växjö. Längs Sandgärdsgatan finns ett glaskonststråk med verk av sju glaskonstnärer.

Här kan du läsa mer om den offentliga konsten i Växjö.

ARRANGÖRER

Växjökonferensen arrangeras av Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Region Kronoberg.


Styrelse för Växjökonferensen 2020


Växjö kommun:

Hugo Hermansson, utbildningsnämnden

Pernilla Torneus, ordf utbildningsnämnden

Linnéuniversitetet:

Katrin Lindwall, universitetsadjunkt

Stefan Särnholm Ericsson, utvecklingsledare, Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Region Kronoberg:

Tina SundbergIT-Pedagog, AV-Media, kompetens och lärande

Roger Johansson, utbildningschef Älmhults kommun