Växjökonferensen

Föreläsare 2025

Nedan presenteras föreläsarna  för Växjökonferensen allt eftersom de blir klara.

Johan Falk

AI-expert


Johan Falk har skrivit böckerna AI och skolan samt AI för nybörjare, och ledde fram till sommaren 2024 Skolverkets arbete med AI och utbildning. Han är tidigare lärare, webbutvecklare och vetenskapsjournalist. Från september 2024 arbetar han med frågor om policy, reglering och risker inom AI ur ett brett samhällsperspektiv.

Linda Fälth

professor vid Linnéuniversitetet


Linda Fälth är professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och forskar inom området läsning, läsutveckling och lässvårigheter. Forskningen handlar främst om åtgärdssidan och interventioner för att främja läsutvecklingen hos såväl barn som vuxna som kämpar med sin läsning. Linda har många års erfarenhet av arbete som lågstadielärare och specialpedagog.

Shahrzad Kiavash

inspiratör och triatlet


Shahrzad Kiavash är en sann överlevare. Efter ett träningspass 2012 blev hon akut sjuk och en blodförgiftning var nära att ta hennes liv. Hon klarade sig mirakulöst, men sjukdomen tvingade henne att amputera båda sina underben. Tack vare en enorm vilja och handlingskraft tog Shahrzad sig ur den mörka tillvaron hon befann sig i. Hon kämpade sig till och med tillbaka till ett liv fyllt av träning. 2015, tre år efter amputationen, stod hon på startlinjen till sitt livs första triathlon med proteser. 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning senare tog hon sig i mål och revanschen var ett faktum.

Anders Bjarby

ingenjör och entreprenör


Anders Bjarby, ingenjör och entreprenör med över 20 års erfarenhet av datahantering, har på senare år blivit en ledande röst inom AI-innovation. Känd som "Den första AI-ljuddramaturgen", kombinerar Anders teknisk expertis med en lekfull experimentlusta. Hans motto "Kasta AI på allt!" driver honom att utforska AI:s potential i varje tänkbar situation, vilket resulterat i olika projekt inom utbildning och tillgänglighet. Anders har arbetat med att utveckla en innovativ lärplattform och experimenterat med AI-baserade hjälpmedel för personer med Parkinson och dyslexi. I sina engagerande föreläsningar och sin populära AI-podcast delar Anders med sig av sin kunskap och vision. Han har en unik förmåga att förklara komplexa AI-koncept på ett inspirerande och lättfattligt sätt, ofta genom att visa praktiska exempel på hur AI kan lösa verkliga problem. Genom att regelbundet dela sina experiment och idéer på sociala medier bidrar Anders till att göra AI mer tillgängligt och relevant för en bred publik, samtidigt som han utmanar gränserna för vad som är möjligt med dagens teknik.

Lars Strannegård

professor i företagsekonomi och rektor vid Handelshögskolan i Stockholm


Lars Strannegård är professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. 2021 gav han ut boken ”Kunskap som känns – en lovsång till att lära sig något nytt”. I boken talar han om vikten av bildning inom flera områden för att skapa framgångsrika organisationer och ett blomstrande samhälle.

Rebecka Cowen Forsell

biträdande lektor vid Malmö universitet


Rebecka Cowen Forssell arbetar som biträdande lektor i ledarskap och organisation vid Malmö universitet. Rebecka har forskat om nätmobbning och digital aggressivitet i arbetslivet under mer än tio åren. Under senare år har hon intresserat sig för lärare och skolledares arbetsmiljö och deras utsatthet för digital aggressivitet i mötet med vårdnadshavare, elever eller den bredare allmänheten. I hennes forskning identifieras tre problematiker med digital aggression i skolan: aggressivt formulerade email från vårdnadshavare, negativt omtal eller exponering på sociala medier samt filmning i klassrum. Forskningen visar att oavsett plattform eller aktör upplever lärare och skolledare begränsat handlingsutrymme att försvara sig. Rebeckas forskning har bland annat belönats med Forum för Arbetslivsforsknings (FALF) utmärkelse för "bästa avhandling 2020" samt HR föreningens utmärkelse "årets HR-forskningspris 2020".

Jonas Linderoth

professor vid Göteborgs universitet


Jonas Linderoth är professor i pedagogik och i MEB (Medier, Estetik och Berättande), för närvarande verksam vid Göteborgs universitet. Han är författare till Lärarens återkomst (2016), en bok som har bidragit till den svenska skoldebatten genom att lyfta fram vikten av en kunskapsförmedlande pedagogik och lärarens roll i klassrummet. Hans forskning fokuserar på lärande genom spel och han har varit verksam vid spelutvecklingsprogrammet vid Högskolan i Skövde samt gästprofessor vid Försvarshögskolans spelenhet.
Linderoth undervisar i pedagogisk psykologi och på lärarutbildningen. Han har mottagit Utbildningsvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris och utsetts till Distinguished Scholar av DiGRA för sin forskning om spel. Idag arbetar han med att implementera evidensinformerade undervisningsmetoder förankrade i forskning om kognition.
Foto: Johan Wingborg

Elaine Eksvärd

retorikexpert och författare


Elaine Eksvärd har under flera år varit en trygg stämma i medievärlden när det gäller retorik. I sina böcker framhåller hon vikten av att kommunicera med både hjärta och hjärna. Hon lever som hon lär. Oavsett scen och sammanhang har hon nämligen själv alltid förmågan att kombinera kunskap med personlig värme. För Elaine handlar retorik inte bara om teori, utan också om att hjälpa människor att förstå varandra. 2016 fick hon utmärkelsen "Årets talare" - ett erkännande både av hennes kunskap och förmåga att göra retorik tillgänglig för alla.
Foto: Sune Chee

Nicolas Lunabba

författare och hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet


I början av 00-talet var Nicolas Lunabba med och startade HelaMalmö. En organisation som synliggör missförhållanden och orättvisor, och genom praktiska insatser underlättar vardagen för samhällets mest sårbara grupper. Nicolas arbete och röst för barn och unga som växer upp i fattigdom, rasism och kriminalitet, har gjort att han bland annat fått Martin Luther King-priset, IM-priset (Individuell Människohjälp) och 2022 blev utsedd till Årets medmänniska på Svenska Hjältar-galan.

Ulrika Sultan

forskare och lärare vid Linköpings universitet


Ulrika Sultan är forskare och lärare med specialisering inom teknikdidaktik, med ett starkt fokus på att förstå och främja flickors intresse för teknik och naturvetenskap. Genom sitt arbete har hon bidragit till att utveckla strategier som främjar en mer inkluderande och jämställd STEM-utbildning (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Som en flitigt anlitad föreläsare är hon en drivande kraft i arbetet med att utmana och förändra könsnormer inom tekniska utbildningar.

Magnus Forslund

författare och universitetslektor vid Linnéuniversitetet


Magnus Forslund är universitetslektor i företagsekonomi. I över 25 år har han arbetat med att stödja, utmana och utveckla tusentals ledare i förändrings- och förnyelsearbete i såväl privat som offentlig och ideell sektor. De senaste åren har han drivit flera stora forsknings- och utvecklingsprojekt som fokuserat på hur ledare konkret kan arbeta med förändrings- och förnyelseprocesser, särskilt i turbulenta, komplexa, ja rentav konstiga tider. Han har skrivit flera böcker, varav Ledarskap för förändring och förnyelse kom ut år 2022.

Jenny Jansson

lärare och ESERO-ambassadör


Jenny Jansson är naturvetenskapslärare som med stor passion för biologi, astronomi och teknik vill göra vetenskapen mer levande och engagerande för elever hon undervisar. Hon är också ESERO-ambassadör (European Space Agency) och har bland annat gjort tränings- och faktafilmer med den svenska astronauten Marcus Wandt. Jenny vill känna och uppleva det hon undervisar om, med hjärtat och alla sina sinnen – det ska kännas in i själen! 2016 fick hon priset ”Sveriges bästa fysiklärare” av Kungliga vetenskapsakademin.

Christina Linderos

doktorand vid Malmö universitet och adjunkt vid Linnéuniversitetet


Christina Linderos är doktorand vid institutionen för Skolutveckling och Ledarskap vid Malmö universitet och adjunkt i specialpedagogik vid Linnéuniversitetet. Hennes forskning handlar om kopplingen mellan specialpedagogik och yrkeslärares praktik. I den kommande avhandlingen är fokus hur yrkeslärare arbetar med stödinsatser i praktiken, och hur styrdokumentens formuleringar kring stödinsatser och den enskilda skolans strukturer och rutiner påverkar detta arbete. Christina har en master i specialpedagogik och är utbildad specialpedagog och gymnasielärare med behörighet även i grundskolan. Hon har mångårig erfarenhet från utbildning och skola på olika nivåer, från såväl kommunal som fristående skolverksamhet.

Parisa Amiri

moderator


Modererator 2025 är programledaren och journalisten Parisa Amiri, dessutom den tvåfaldiga På Spåret-vinnaren. Parisa har lett allt från stora sändningar som Kristallen, Guldbaggegalan och Musikhjälpen till kultur- och samhällsmagasin som Kobra och egna talkshowen med stor entusiasm och kunskap. Parisa hörs också regelbundet i podden ”Helvetet” tillsammans med Andrev Walden och som nyhetskommentator, och pratar samhällsaktuella frågor i poddar och intervjuprogram. Fotograf: Peter Knutson

Ulrika Lindstrand

förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer


Ulrika Lindstrand är förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, ett fackförbund och intresseorganisation för högskoleutbildade ingenjörer med ca 178 000 medlemmar. Hon är utbildad civilingenjör i Kemiteknik från Chalmers och verksam inom läkemedelsindustrin sedan 25 år. I sin roll är hon en drivande kraft för innovation, forskning, teknisk utveckling och utbildning i Sverige. Hon verkar för att främja ingenjörers roll i samhället, höja statusen och synligheten för ingenjörsyrket och för att inspirera nästa generation att välja en ingenjörsutbildning. Hon brinner för vikten av att Sverige investerar i STEM-utbildning för att säkerställa en hållbar och innovativ framtid - genom hela utbildningskedjan – från grundskola och genom möjligheten att utvecklas i hela yrkeslivet.

Per Wickström

verksamhetschef grundskola, Lunds kommun


Ingrid Thulin Olander

läs- och skrivutvecklare, leg. logoped, Lunds kommun


Marie Åkerlund

språk-, läs- och skrivutvecklare, specialpedagog, Lunds kommun


Andreas Burander

rektor Linnéskolan, Älmhults kommun


Andreas Burander har en mångsidig bakgrund inom utbildningssektorn som fritidspedagog, lärare och rektor. Han har arbetat som rektor i snart 10 år och har ett stort intresse för de utmaningar och möjligheter som följer rollen som skolledare. Att utveckla sitt ledarskap är en självklarhet och han strävar efter att vara en tydlig ledare utan behov av att stå i centrum. Genom sitt engagemang som ledare och tränare även på sin fritid, har Andreas erfarenhet av att få grupper att dra åt samma håll.

Amra Zulic

rektor Hackebackeskolan, Lessebo kommun


Amra är i grunden lärare i svenska som andraspråk och engelska på gymnasiet. Hon har jobbat som rektor på Hackebackeskolan i Lessebo sedan jan 2019. Amra är en engagerad och superenvis rektor med ett Pippi-mindset! Hon har över 18 års erfarenhet av undervisning och skolledarskap. Under sina sex år som rektor har hon arbetat hårt för att skapa förutsättningar för trygghet, studiero och lärande. Fokus på varje elevs rätt till sin bästa skola, vårt grunduppdrag och att vi arbetar tillsammans! Lite extra stolt är hon över det faktum att hon idag arbetar som rektor på skolan hon kom till som flykting 1994.