Växjökonferensen

Nyheter

Här kan du läsa om våra senaste nyheter och hålla dig uppdaterad om vad som är på gång gällande Växjökonferensen.

Önskar du få information om konferensen till din e-post kan du anmäla det här: Växjökonferensen

2024-02-15

Stort tack för i år

Nu är Växjökonferensen slut för i år och vi vill tacka både deltagare, föreläsare och utställare för er medverkan. Boka redan nu in 22-23 januari 2025 för nästa års konferens.

2024-01-17

MÖT VÅRA UTSTÄLLARE

Ta chansen att träffa våra utställare som kommer att finnas på plats båda dagarna under Växjökonferensen. Medverkar gör följande utställare:

Skolforskningsinstitutet

Unikum – Unikt lärande

Majemaförlag AB

Linnéuniversitetet

2023-12-07

Missa inte att anmäla dig!

En oroväckande trend inom svensk skola är att pojkar halkar efter i betygen och presterar sämre än tjejerna i klassen. Samtidigt finns statistik som visar att alla elever får bättre resultat på skolor som lyckas skapa en miljö och undervisning som gynnar både tjejer och killar. Det går, men hur gör man? Onsdagens eftermiddag ägnar vi till stor del åt en jämställd skola där vi bland annat får lyssna till Fredrik Zimmerman, lektor vid högskolan i Borås och Ilana Manneh, forskare och projektledare vid skolforskningsinstitutet.

Välkommen att anmäla dig till Växjökonferensen den 24-25 januari 2024!

2023-11-22

Fredrik Ahlgren & Johan Leitet

Under Växjökonferensen 2024 kommer du få möjlighet att delta i en engagerande workshop med Fredrik Ahlgren och Johan Leitet från Linnéuniversitetet, där vi utforskar användningen av AI-verktyg inom textgenerering, bildbehandling och ljudteknik. Denna interaktiva session ger dig en inblick i hur AI kan användas praktiskt i olika sammanhang. Kom och upplev AI-teknikens potential tillsammans med oss på Växjökonferensen!

2023-11-08

Linnea Lindquist

Nu är det klart att även LINNEA LINDQUIST kommer att föreläsa på Växjökonferensen 2024. Linnea Lindquist har arbetat som lärare och skolledare i Stockholms och Göteborgs särskilt utsatta områden under de senaste sexton åren. Linnea har lång erfarenhet av att arbeta med språksvaga elever som växer upp i socioekonomisk utsatthet. Våren 2023 släppte hon boken Att vända en skola, en rektors erfarenheter. I boken beskriver Linnea hur skolledare kan, och kanske bör göra för att vända skolor som alla tappat hoppet om.

Foto: Severus Tenenbaum

2023-10-23

Daniel Sundberg

Nu kan vi berätta att DANIEL SUNDBERG kommer att föreläsa på nästa års konferens. Daniel Sundberg är professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet. Han verkar som skolforskare och har med kollegor särskilt arbetat med stora forskningsöversikter och med att sammanfatta det internationella och nationella forskningsläget inom olika områden relaterat till svensk skola och utbildning. Senaste översikten heter Utmärkt lärare- Forskningen om lärarskicklighet och vägarna dit och vänder sig till såväl pedagogiskt yrkesverksamma och studerande som politiker och tjänstemän som är intresserade av att utveckla skolans kvalitet.

2023-10-19

TORBJÖRN FORKBY

Nu kan vi presentera ytterligare en föreläsare som kommer att medverka på nästa års konferens – TORBJÖRN FORKBY professor i socialt arbete vid Linneuniversitet med inriktning mot barn, unga och familj. Hans uppdrag innebär att stödja utvecklingen av forskningen, verka för hög kvalitet inom utbildningen samt samverka med praktiskt verksamma och andra aktörer med målet att samhälleliga villkor och levnadsförhållanden för socialt utsatta grupper och individer förbättras.

2023-10-06

ANNA STERLINGER AHLRING

Nu är det klart att även ANNA STERLINGER AHLRING kommer att föreläsa på Växjökonferensen 2024. Anna Sterlinger Ahlring jobbar som SV/SO lärare i åk 4-9 på Malmsjö skola i Botkyrka. Anna har också drivit Anna och Philips lärarpodcast – 2017 vann podden årets insats i framtidsgalan. Hon arbetar även som konsult på Gothia kompetens, där hon jobbar med processutbildningar inom allt från Differentierad undervisning, ledarskap och organisation.

2023-09-29

VÄLKOMMEN TILL VÄXJÖ 2024

Nu är anmälningssidan öppen och programmet uppdateras löpande på hemsidan. Vi hälsar dig varmt välkommen att anmäla dig till Växjökonferensen den 24-25 januari 2024. Hoppas vi ses i Växjö!

–> Anmäl dig här!  

2023-09-07

ILANA MANNEH

Nu kan vi presentera ytterligare en föreläsare som kommer att medverka på nästa års konferens – ILANA MANNEH är fil.dr, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet.

2023-09-01

KRISTINA BÄHR

Nu kan vi berätta att KRISTINA BÄHR kommer att föreläsa på nästa års konferens. Kristina Bähr är barnläkare, chefshandledare och författare till böcker inom skola och senaste boken ”Resilient ledare. Träna förmågan att möta motgångar och andra utmaningar” handlar om hur ledare kan utvecklas själva och utveckla sina medarbetare. Kristina har en MBA från Edinburgh Business Schoool och har drivit Hjärnpodden sedan 2015.

Foto Magnus Aronson

2023-08-28

SIMON ELVNÄS

Nu kan vi presentera ytterligare en föreläsare som kommer att medverka på nästa års konferens. SIMON ELVNÄS är leg. arbetsterapeut, har en magister i ergonomi och är doktorand vid KTH. Sedan 2010 driver han ett uppmärksammat forskningsprojekt som studerar det faktiska beteendet hos ledare och chefer. Simon Elvnäs har i denna världsunika forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Forskningen drivs av att finna vägar för hållbar och evidensbaserad beteendeutveckling i verksamheter och organisationer. Ny och viktig kunskap har utvecklats som kan öka effekten av ledarskapet i linje med verksamhetens mål.

2023-08-28

TROED TROEDSON

Nu är det klart att även TROED TROEDSON kommer att föreläsa på Växjökonferensen 2024. Troed Troedson är samhällsanalytiker, författare och konsult. Troed arbetade i femton år som utvecklingsansvarig på olika ställen i offentlig sektor men har sedan 1997 drivit egen verksamhet med fokus på lärande, innovation, digitalisering och ledarskap. Troed jobbar med bilindustri, detaljhandel, ideella organisationer, teknikföretag och universitet – men alltid med ett särskilt fokus på lärande och kompetensutveckling. Därför är det naturligt att skola och skolutveckling blivit ett speciellt intresseområde.

2023-08-28

LINDA MANNILA

Dags att presentera nästa föreläsare – LINDA MANNILA.

Linda Mannila är docent i datavetenskapens didaktik med över 20 års erfarenhet av att arbeta med frågor i gränslandet mellan teknologi, lärande och samhällsutveckling. Linda arbetar som biträdande professor vid Helsingfors universitet och adjungerad forskare vid Linköpings universitet. Hennes forskning är praktiknära och fokuserar på utbildningsfrågor kopplade till digital kompetens, AI och programmering, ur både elev- och lärarperspektiv.

2023-08-23

Ari Riabacke

Vi är glada att kunna presentera ytterligare en föreläsare, ARI RIABACKE. Ari är Fil-Dr i beslutsanalys och Civ.ek och föreläser tankeväckande och underhållande om framtidens ledarskap och organisation, om att leda oss själva och andra i en tid då osäkerheten är större än någonsin.

Foto: David Lagerlöf

2023-08-21

FREDRIK ZIMMERMAN

Nu är det klart att FREDRIK ZIMMERMAN föreläser på Växjökonferensen 2024. Fredrik Zimmerman arbetar som lektor vid Högskolan i Borås på förskole- och grundlärarutbildningen. Han är för allmänheten mest känd för sina studier i betygsklyftan mellan flickor och pojkar.

2023-05-25

Moderator 2024

Nu är det klart att Josefin Johansson kommer att moderera Växjökonferensen 2024.

Josefin Johansson - utsedd till Årets kvinnliga komiker 2017 tillika På Spåret-vinnare 2018 - är idésprutan och mångsysslaren som sjunger lika bra som hon skämtar och allra helst i kombination om hon själv får välja. Josefin har varit programledare för "Smartare än en femteklassare" och medverkat i många andra TV-program såsom "Så ska det låta" och "Kändisbarnvakten".

Foto: Morgan Norman
2023-05-10

Boka in Växjökonferensen 2024

Nu är vi i full gång med planeringen för 2024 års konferens. Temat blir "Från utmaningar till möjligheter - innovativt ledarskap för en skola i en föränderlig tid". Boka redan nu in den 24-25 januari 2024 i kalendern!
2022-04-07

VÄLKOMMEN 2023

Nu är vi i full gång och planera för 2023. Det blir det 35:e året i rad som Växjökonferensen arrangeras 🙂

Vi längtar efter att få träffas igen och jobbar efter att kunna genomföra konferensen fysiskt på plats i Växjö! Men vi kommer även att erbjuda dig som önskar deltaga digitalt det alternativet.

BOKA REDAN NU IN DEN 25-26 JANUARI 2023 FÖR VÄXJÖKONFERENSEN!

2022-01-25

Växjökonferensen arrangeras för 34:e året

Imorgon startar den 34:e Växjökonferensen i rad. Även i år har vi fått ställa om till digitalt, men vi är glada att konferensen ändå kan genomföras och vi ser fram emot två givande dagar.

Årets tema: SAMHÄLLE och SKOLA I FÖRÄNDRING – ATT UTBILDA FÖR FRAMTIDEN.

2022-01-12

VI ställer om!

Vi har sett fram emot att få välkomna er alla till Växjö, men på grund av rådande omständigheter har vi i eftermiddag tagit beslutet att ställa om Växjökonferensen till ett digitalt format. Med utökade restriktioner och en skenande smittspridning i landet ser vi det som det enda kloka alternativet.
Länk kommer att skickas ut till anmälda deltagare inför konferensen.

Vänligen, Växjökonferensens styrelse

2021-12-20

Fullbokat för fysiskt deltagande

Det är roligt att så många har anmält sig till Växjökonferensen och vill deltaga på plats i Växjö!

För att ha en möjlighet att erbjuda en smitt säker konferens så måste vi dock begränsa antalet deltagare på plats och vi har idag valt att sätta stopp för fler att deltaga fysiskt på konferensen.

Möjligheten att deltaga digitalt finns såklart fortfarande och digitalt är alla välkomna att anmäla sig!

2021-12-15

VACCINATIONSBEVIS

Från den 1 december 2021 har regeringen tagit beslut om smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster för fler än 100 deltagare. Arrangörerna (Linnéuniversitetet, Växjö Kommun och Region kronoberg) har beslutat att uppvisande av vaccinationsintyg krävs för att delta på Växjökonferensen. Uppvisande av vaccinationsintyg ska visas i samband med registrering på plats.Negativt testbevis gäller inte.

Om du inte är vaccinerad så erbjuds du att följa konferensen digitalt. Vänligen meddela detta så snart som möjligt så ser vi till att en länk skickas ut.

2021-10-29

ELZA DUNKELS

Nu är det klart att ELZA DUNKELS kommer till Växjökonferensen 2022!

Elza är docent i pedagogiskt arbete. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. 2021 tilldelades Elza Guldäpplets jubileumsutmärkelse för sina bidrag till digitaliseringen i skolan. 2020 fick hon RFSU-priset för sina folkbildningsinsatser. 2019 utsågs Elza till Årets nätängel. Elza har även skrivit ett flertal böcker.

2021-10-27

Lina Zavalia

Dags att presentera nästa föreläsare – LINA ZAVALIA.

Lina leder MÄNs arbete med våldsprevention i Sverige. Med en forskningsbaserad och praktiknära erfarenhet har MÄN utvecklat en unik kunskap kring åskådarens roll i preventionsarbetet. MÄNs metoder och utbildningar, kopplad till våldsprevention för unga, finns på ett flertal arenor så som; skolan, fritiden och i den digitala spelkulturen.
Lina är genusvetare och har lång erfarenhet av att applicera jämställdhetsperspektiv i utbildningssammanhang.

2021-10-21

Sara Bruun

Vi är glada att kunna presentera ytterligare en föreläsare – SARA BRUUN, språklärare och utvecklingsledare i Höörs kommun. Sara förekommer flitigt i skoldebatten. Hon har skrivit böckerna: Digitala arbetssätt i klassrummet- att våga ta språnget samt Klassrummet möter världen – autentiskt, tematiskt och digitalt.
Sara har under åren tilldelats många fina utmärkelser för sitt arbete som språklärare och är en väldigt uppskattad föreläsare som de senaste åren haft uppdrag runt om i världen.
2021-10-15

VÄXJÖKONFERENSEN KOMMER ATT LIVESTREAMAS

Då vi har fått önskemål om att kunna delta digitalt så har det beslutats att även den möjligheten kommer att ges. Växjökonferensen kommer live streamas och önskar du delta digitalt anger du det i samband med att du anmäler dig till konferensen.

Konferensavgift: 4500 SEK exkl moms

Early bird vid anmälan senast den 30/11 – 4000 SEK exkl moms.

2021-10-04

MIKAEL KALMENSTAM

Nu kan vi presentera ytterligare en föreläsare 🙂

MIKAEL KALMENSTAM är rektor med utbildning inom specialpedagogik och psykologin. Han har under sina 11 år som skolledare varit en aktiv deltagare i Sveriges skoldebatt och är känd under mediekonstruktionen ”rektorn som uppfostrar föräldrar”.
Under de senaste åren har Mikael uppmärksammats internationell och nationellt för sin modell och insatser gällande social- organisatorisk arbetsmiljö inom skola- och fritidshem.

2021-09-30

Välkommen till Växjö 2022

Nu är anmälningssidan öppen och vi hälsar dig varmt välkommen att anmäla dig till Växjökonferensen den 26-27 januari 2022!

Hoppas vi ses i Växjö!

2021-09-27

GABRIEL HELLER SAHLGREN

Ytterligare en föreläsare är klar för Växjökonferensen 2022. GABRIEL HELLER SAHLGREN är forskare med fokus på utbildningsekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning och London School of Economics. Han har skrivit ett stort antal studier om utbildning i olika kontexter, inklusive böcker om de finländska och svenska skolsystemen.

Foto: Karl Gabor

2021-09-24

LENA PARETO

LENA PARETO kommer medverka på Växjökonferensen 2022.

Lenas forskningsintresse är att förstå hur digital teknik kan designas för att stimulera och motivera till lärande, så att människor och teknik tillsammans kan åstadkomma något önskvärt. Och att fler ska upptäcka matematikens fantastiska värld tycker Lena är önskvärt. Tekniken har en mängd inneboende möjligheter, men hur samspelet kommer att utvecklas vet man inte förrän efteråt. Det bland annat, gör digital design så spännande, enligt Lena.

2021-09-21

Amelie von Zweigbergk

Nu är det klart att även AMELIE VON ZWEIGBERGK kommer att medverka på Växjökonferensen 2022.
Amelie har varit statssekreterare åt fem ministrar, suttit i UNESCOs styrelse i Paris, varit projektledare för det orange pensionsbrevet, utrett gymnasieskolan och yrkesutbildningarna, borrat i EU:s demokratiska underskott och arbetat för en stor arbetsgivarorganisation. Att skaffa en bild av vad som faktiskt behöver göras och var man ska starta sitt kommunikativa/politiska arbetet är det Amelie har arbetat med i snart 30 år.

2021-09-16

DANIEL SUNDBERG

DANIEL SUNDBERG, skolforskare och lärare vid Linnéuniversitetet, kommer att föreläsa på Växjökonferensen.
Han har medverkat som expert i flera stora skolutredningar bl.a. den norska, Framtidens skola. Aktuell med boken Svenska läroplaner som sammanfattar och förklarar läroplaner från 1842 fram till dagens revideringar.
2021-09-07

Martin Lackéus

Nu är det klart att även MARTIN LACKÉUS föreläser på Växjökonferensen 2022. Martin är forskare vid avdelningen Entrepreneurship & Strategy på Chalmers Tekniska Högskola. Hans forskning handlar om handlingsbaserad utbildning, om hur man gör människor mer entreprenöriella och om hur man mäter lärande inom utbildning och fortbildning.

Foto:Vicky Matthers

2021-09-07

PONTUS WALLIN

Ytterligare en föreläsare är klar till Växjökonferensen 2022.

PONTUS WALLIN är forskare vid Skolforskningsinstitutet. Han har varit projektledare för forskningsöversikten om kritiskt tänkande och källkritik i samhällskunskap. På Växjökonferensen 2022 kommer Pontus att presentera resultaten från forskningsöversikten.

2021-09-03

PER NAROSKIN

Nu är det klart att PER NAROSKIN föreläser på Växjökonferensen. Per är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han föreläser, handleder chefer och deltar i olika slags kreativa projekt. Han har skrivit flera böcker, har en egen radioserie, Känsligt läge, i Sveriges Radio P1, och är en av spanarna i radioprogrammet med samma namn.
Per Naroskin hjälper oss att få perspektiv på saker och ting som annars lätt försvinner i bruset i vår snabba värld.  Följ med på en spännande resa in i vår egen värld – genom Per Naroskins ögon.

Foto: Magnus Liam Karlsson

2021-09-01

Moderator 2022

Nu är det klart att Ellinor Persson kommer att moderera Växjökonferensen 2022.

Ellinor började sin TV-karriär med att leda barn- och ungdoms-program som ”Vi i femman” och ”Sommarlov”. Därefter har Ellinor lett flertalet stora nöjesprogram och sportsändningar. Hon blev utsedd till Årets talare 2013 och har även visat prov på sin allmänbildning genom att vinna ”På spåret” inte mindre än två gånger.

Hon är en flitigt anlitat moderator och den 26-27 januari 2022 är hon på plats i Växjö.

Foto: Kitty Lingmerth

2021-09-01

Covid-19

I dagsläget planerar vi för att kunna genomföra Växjökonferensen coronasäkert med deltagare på plats. På grund av rådande läge reserverar vi oss för eventuella förändringar. Vid restriktioner som begränsar antalet deltagare på plats tillämpar vi först-till-kvarn-principen, vilket innebär att anmälda deltagare istället kan erbjudas att delta på webbkonferensen. Konferensen kan även helt övergå till webbkonferens. Vi har ambitionen att informera med god marginal, men förändrade restriktioner kan medföra att det sker med kort varsel. Vi ber om förståelse för detta. Vårt mål är att presentera ett kvalitativt innehåll på bästa möjliga sätt. 

2021-05-18

Välkommen till Växjö 2022

Nu är vi igång med planeringen inför 2022. Vi hoppas på att få möta er fysiskt i Växjö och jobbar nu utifrån det.

Temat för 2022:

”Samhälle och skola i förändring – Att utbilda för framtiden”

 

Boka redan nu in den 26-27 januari för Växjökonferensen 2022!

2021-02-01

Tack för i år!

Då var årets konferens slut.
Tack till alla er deltog på den 33:e Växjökonferensen som pga rådande läge var helt digital! Vi hoppas den gav inspiration och ny kunskap som ni kan ha nytta av i er vardag!

Reservera redan nu datumen för nästa års konferens 🙂

26-27 januari 2022!

Stort tack och på återseende!

2021-01-27

Rekord för årets Växjökonferens med Petter, Rung och Wester

Pressmeddelande 2021-01-27

Den 28 januari 2021 genomförs den årligt återkommande skolutvecklingskonferensen för 33:e gången. Växjökonferensen är en nationell mötesplats för samtal om aktuella samt framtida skol- och utbildningsfrågor. Årets konferens blir helt digital och sänds …

Läs hela pressmedelandet här

2021-01-26

På torsdag är det dags

Nu är det snart dags för Växjökonferensen 2021 och vi ser fram emot en spännande dag tillsammans med ett rekordstort antal deltagare. Över 400 anmälda som kommer ta del av ett intressant program på temat EN LIKVÄRDIG SKOLA – LIKA TILLGÅNG TILL LIKA UTBILDNING.

2020-11-11

JAn Håkansson

JAN HÅKANSSON, professor i pedagogiskt arbete, Högskolan Dalarna, föreläser på Växjökonferensen 2021 med rubriken ”Likvärdighet genom skolförvaltningens kvalitetssystem – strategier, konsekvenser och utmaningar”. Presentationen bygger på en nyligen genomförd studie i en större svensk kommun, där skolförvaltningens målsättning är att utjämna skillnader i skolresultat med hjälp av det systematiska kvalitetsarbetet.
2020-11-11

Alexander Holmberg

Vi har glädjen att presentera ytterligare en föreläsare. Alexander har utbildat chefer och ledare sedan 2006 och anses vara en av Sveriges främsta experter på kommunikation och ledarskap. Han dyker upp i riksradio och kommenterar ledares kommunikation, i tv-soffan om aktuella händelser och ofta som utbildare och föreläsare. Med energi, skärpa och mängder av aha! levererar Alexander insikter och verktyg för ditt ledarskap.

Foto: Peter Knutsson

2020-11-02

ANNIKA AGÉLII GENLOTT

Annika Agélii Genlott arbetar med frågor som rör utbildning och digitalisering på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Annika var tidigare projektansvarig på SKR för arbetet med att ta fram en nationell handlingsplan för digitalisering i skolväsendet (skolDigiplan) som överlämnades till regeringen i mars 2019.
Annika är också doktorand inom Informatik vid Örebro universitet. I december lägger Annika fram sin avhandling med namnet; ”Designing for Transformational Change in School – Digitalizing the Digitized” som handlar om hur skolhuvudmän långsiktigt kan leda och driva digitalisering med bas i forskning och med ökade elevresultat som följd. Annika medverkar på Växjökonferensen 2021.

2020-11-02

ANNIKA ANDERSSON

Annika Andersson, arbetade som förskollärare i Sverige och Australien innan hon doktorerade i psykologi med kognitiv neurovetenskaplig inriktning i USA. Hennes forskning kring barns och vuxnas andraspråksinlärning inkluderar undersökningar och jämförelser i hur hjärnan bearbetar ett första- och ett andraspråk. Hon är medförfattare till boken ”Perspektiv på barnkonventionen—Forskning, teori och praktik”. Annika föreläser på Växjökonferensen 2021.

2020-10-28

Moderator 2021

Nu är det klart att JOHAN WESTER kommer moderera Växjökonferensen 2021. Johan Wester blev Kajan med hela svenska folket efter humorserien HippHipp! Sen dess har han dykt upp i en rad olika sammanhang på TV-skärmen, bland annat som flerfaldig vinnare av På Spåret och som programledare för ”Intresseklubben” och nu senast ”Vem vet mest”. 

Varmt välkommen att redan nu anmäla dig till Växjökonferensen –> Anmäl dig här!
2020-09-28

Vi ställer om!

Vi väntade in i det längsta och hoppades kunna genomföra vår konferens tillsammans med er på plats i Växjö... men rådande omständigheter vill annorlunda.
2021 genomförs Växjökonferensen för 33:e året i rad. Det gör det till en av landets äldsta utbildningskonferenser. En sådan tradition ställer man inte in - vi ställer om!
2021 blir konferensen digital och pågår en dag istället för två. Självklart speglar Växjökonferensen även 2021 aktuell diskussion om utbildning och skola och vi ser fram emot en givande dag tillsammans.
Inom kort kommer programmet att presenteras.
Ni som redan anmält er kommer att kontaktas gällande nya förutsättningar.
2020-04-14

Vi är i full gång med nästa års konferens 🙂

Boka in den 27-28 januari för Växjökonferensen 2021!

2020-02-03

TACK FÖR DENNA GÅNG

Då var årets konferens slut.
Många tack alla ni som var med och gjorde Växjökonferensen 2020 till två härliga dagar! Vi hoppas ni fyllt på med mycket ny kunskap och inspiration som ni kan ha nytta av i er vardag!

Reservera redan nu datumen för nästa års konferens –

27-28 januari 2021!

Stort tack och på återseende!

2020-01-03

Bi Puranen

Det är nu klart att Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey inleder Växjökonferensen 2020.
Bi är docent i ekonomisk historia och verksam forskare vid Institutet för Framtidsstudier. Hennes senaste bok är ”Med migranternas röst, den subjektiva integrationen och värderingar i förändring” (Institutet för Framtidsstudier 2019). Bi är också aktiv forskare på den internationella arenan, främst vad gäller flickors och kvinnors möjligheter till utbildning och arbete.

2019-11-15

Att göra det omöjliga möjligt!

Eva-Lotta Karlsson, rektor, Maria Lindbäck, specialpedagog och Kerstin Söderberg, speciallärare, föreläser på Växjökonferensen och delar med sig av hur de vände en nedåtgående trend på Grönkullaskolan. Utifrån en förståelse kring att eleverna inte förstod sin vardag började en tuff satsning på en flexibel organisation, på sociala frågor och läsinlärning från början för alla barn som behövde det oavsett årskurs. Allt arbete utgick från forskning och beprövad erfarenhet och det omöjliga blev plötsligt möjligt.

 

2019-10-28

Patrik Landström

Nu presenterar vi ytterligare en föreläsare – Patrik Landström.

Patrik är idag skolområdeschef med lång erfarenhet som lärare och rektor. Patrik har under många år, både nationellt och internationellt, arbetat med skolutveckling samt med att utveckla det professionella lärandet på såväl lärar- som rektorsnivå. Patrik tilldelades Lejonpriset 2013 – årets rektor.

2019-10-14

Mattias Lunn & Linn Andergren

Nya föreläsare klara! Mattias Lunn och Linn Andergren, utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), arbetar med skolval, demokrati och ungas inflytande. De föreläser på Växjökonferensen 2020 med rubriken Skolans demokratiuppdrag och ungas inflytande i en ny verklighet. De presenterar utvärderingen av skolval och perspektiv på en hållbar demokrati och framtid.

2019-10-09

Emma Frans

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna påTwitter. Emma utsågs 2019 till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige. Emma föreläser på Växjökonferensen 2020.

Foto: Niklas Nyman/Volante

2019-10-03

Alva Appelgren

Dags att presentera nästa föreläsare. Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap och har forskat om hur feedback och förväntningar påverkar motivation och prestation. Hon har skrivit boken Motiverad – feedback mindset och viljan att utvecklas som riktar sig till ledare, föräldrar och lärare. Alva kommer att föreläsa på Växjökonferensen 2020.

Fotograf: Alexandria Neoh.
2019-10-01

Anders Jidesjö

Ännu en föreläsare är klar!

Anders Jidesjö arbetar till vardags på Linköpings universitet, som lärare och forskare. Forskningen handlar mestadels om internationella studier om utbildningens relevans i samhällsutvecklingen.
Anders har även arbetat nationellt och internationellt med utbildning för hållbar utveckling, forskat om effektiv kompetensutveckling som sätter avtryck i klassrum, regelbundet anlitad som expert och sitter med i flera olika styrgrupper.
2019-09-17

Stefan Vilkman

Vi är glada att kunna presentera Årets Chef 2019 som en av våra föreläsare på Växjökonferensen 2020.
Stefan Vilkman, rektor på Östra Gymnasiet, har byggt en högpresterande, populär skola i en förort till Stockholm med en hel del nya organisationsidéer, en helt platt organisation och ett avancerat systematiskt kvalitetsarbete.

Foto: Lena Hammar

2019-09-12

Jonna Bornemarks högtidstal

Vi är stolta att en av våra föreläsare höll högtidstal på den traditionsenliga gudstjänsten i samband med Riksmötets öppnande. Här kan du läsa Jonna Bornemarks högtidstal

2019-09-02

Jonna Bornemark

Då har vi nöjet att presentera nästa föreläsare. Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola, föreläser på Växjökonferensen 2020.
Hennes senaste bok är Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Bornemark är också en flitig gäst i radioprogram som Filosofiska rummet, Teologiska rummet och Kropp och själ.
Jonna är för närvarande aktiv inom flera forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi och religionsfilosofi.

Fotograf: Robert Blombäck

2019-08-15

Ulrika Lundqvist

Ännu en föreläsare är klar för Växjökonferensen 2020.

Ulrika Lundqvist, enhetschef för Riktade insatser på Skolverket och ansvarig för genomförandet av regeringsuppdraget om samverkan för bästa skola föreläser tillsammans med Jan Håkansson, Linnéuniversitetet.

Ulrika har tidigare arbetat som lärare och rektor på såväl kommunala som fristående skolor samt på utbildningsdepartementet. Hon ledde arbetet med läroplansreformen för grundskolan, 2011

 

2019-08-13

Jan Håkansson

Jan Håkansson föreläser under torsdagen på Växjökonferensen 2020.

Jan är docent i pedagogik vid institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet. Hans forskning är inriktad på reformer, kvalitets- och förbättringsarbete inom skolväsendet.

2019-08-06

Italo Masiello

Italo Masiello, professor i pedagogik med inriktning digitala lärprocesser vid Linnéuniversitetet, föreläser på Växjökonferensen 2020.
Digitalisering är ett tvärvetenskapligt fält för forskning och utveckling där pedagogisk-, teknisk-, beteende- och designvetenskap möts. Detta gör det möjligt att studera och utforska olika lärandeprocesser samt verktyg och mekanismer som stöder dessa för att hitta svar på vad som ger värde och har effektivitet för elever och lärare.

2019-08-05

Ishtar Touailat

Ännu en föreläsare är klar för Växjökonferensen 2020!

För sitt arbete inom innovation, ledarskap och jämställdhet har Ishtar Touailat blivit belönad med flera prestigefyllda priser.
Ishtar arbetar också aktivt för en jämställd teknikvärld och har grundat techprogrammet Futuristas som fokuserar på att få fler kvinnor in i techbranschen. Ishtars hjärtefrågor som genomsyrar allt hennes arbete inom företagsvärlden handlar om mångfald, inkludering och jämställdhet.

Foto: Mari Therese Karlberg

2019-07-01

Pär Johansson

Pär startade Glada Hudik – teatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar – hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen.

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare. Han visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas.

Pär Johansson föreläser på Växjökonferensen 2020!

2019-07-01

Moderator 2020 är klar!

Vi är glada att kunna presentera vår moderator för Växjökonferensen 2020 – KARIN NYGÅRDS!
Karin Nygårds är grundskollärare i främst svenska som andraspråk, men har blivit känd för sitt arbete med programmering i yngre åldrar. Genom TV, radio, böcker och mjölkpaketsbaksidor försöker hon utbilda barn och vuxna om hur den digitala världen är uppbyggd.

Här kan du läsa mer om Karin –> karinnygards.se

Fotograf: Severus Tenenbaum

2019-06-28

Nu kan du anmäla dig!

Vi är i full gång med programmet för nästa år. Föreläsarna kommer att presenteras allt eftersom. Vill du redan nu försäkra dig om en plats är nu anmälningssidan klar!

Varmt välkommen att anmäla dig till Växjökonferensen 2020 här!

2019-02-05

Växjökonferensen 2020

Vi har redan börjat tänka på nästa år 🙂

Boka redan nu in den 29-30 januari 2020 i kalendern så hoppas vi att vi ses igen!!!

2019-02-04

Utvärdering

Så kul att summera vår konferens med nästan bara positiva kommentarer. Tack alla och välkomna tillbaks den 29-30 januari 2020 🙂

2019-02-01

TACK för i år!

Då var årets konferens slut.

Många tack till alla – deltagare, föreläsare, moderatorer och utställare – som var med och gjorde konferensen till två härliga dagar! Vi hoppas ni fyllt på med mycket ny kunskap och inspiration som ni kan ha nytta av i er vardag!

Stort tack och på återseende!

2018-11-27

CARIN GÖTBLAD

Carin Götblad kommer till Växjökonferensen och föreläser på ämnet ”Effektivt utvecklingsarbete”. Carin arbetade tidigare som länspolischef i Stockholm. Hon har varit chef inom många olika verksamheter (polis, socialtjänst, åklagare, barnomsorg och privat verksamhet). Hon är jurist, förskollärare samt polischefsutbildad vid FBI, USA. Carin har ett stort engagemang i bla mångfaldsfrågor, jämställdhet, etik och andra värderingsfrågor. Sedan 2015 är hon regionpolischef för Polisregion Mitt.
Foto: Peter Knutsson

2018-10-19

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Magnus Blixt, rektor på Glömstaskolan, Huddinge kommun, kommer att föreläsa på onsdagen den 30/1. Magnus har även mångårig erfarenhet som leg lärare, föreläsare, bloggare, facklig företrädare, forskningsbevakning mm.
–> glomstaresan.pedagoghuddinge.se och blixtgordon.se.

2018-10-10

POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET

Susanne Linnér, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, föreläser med rubriken POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET – FAKTORER SOM FORMAR POSITIVA UTVECKLINGSMILJÖER.
I centrum för föreläsningen står miljöer inom idrotten som återkommande lyckats med att rekrytera och behålla ungdomar, men som också utvecklat framgångsrika idrottare. Har vi mod att blicka utanför den egna organisationen och utmanas av andra?

2018-09-21

Vi smider planer

Idag har vi haft planeringsmöte med våra moderatorer Anna Sterlinger (på länk) och Philip Hjalmarsson. Mycket spännande på gång!

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de varje vecka i tre och ett halvt år lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-09-18

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Ulla-Karin Nordänger, Fil. Dr. Professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och verksam inom forskningsmiljön Lärares arbete där villkor och betingelser för lärararbetet studeras, föreläser på Växjökonferensen.

Rubriken på hennes föreläsning är ”Väg – skäl – en longitudinell studie av 87 lärares yrkesbanor över tjugofem år”

 

 

2018-09-13

Funktionell dumhet

Ytterligare en föreläsare är klar till Växjökonferensen. Mats Alvesson, organisations-, lednings- och dumhetsforskare vid Lunds universitet, kommer att föreläsa om den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar. Om behovet av att uppmärksamma normalt tänkande som källa till problem och ägna sig åt systematisk dumhetsbekämpning i organisationer.

2018-08-23

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron

Anna Tebelius Bodin är pedagog, talare och författare med fokus på hjärnan. Hon gör komplexa teorier till praktisk hjälp i vardagen och arbetslivet. Anna assisterade forskning under sin psykologiutbildning på Harvard University och har sedan arbetat i skolan och föreläst i Sverige och utomlands över 600 gånger. Hon har också skrivit flera böcker om hur vi lär och påverkar varandra. Anna vill beröra och samtidigt bidra till ökad förståelse av vår djupt fascinerande hjärna.

 

2018-08-20

Sju sätt att äga världen

Andreas Ekström, journalist och författare, kommer till Växjökonferensen 2019 och föreläser om den digitala revolutionen. Föreläsningen ”Sju sätt att äga världen” visar hur makt, pengar och kunskap har snedfördelats i den digitala revolutionen men också vilka enorma möjligheter som därför har uppenbarat sig: att bygga nya affärer, nya sociala samspel och det internet vi verkligen vill ha.

2018-08-14

Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan?

Fredrik Zimmerman, Högskolan i Borås​, delar med sig av sin studie och utifrån den presenterar han förslag på förändringar som skulle förbättra både flickors och pojkars vardag och resultat i skolan.

2018-08-14

Värdeskapande undervisning - engagemang och arbetsglädje i klassrummet

Maria Wiman är lärare i svenska och SO, som just nu undervisar högstadiet på Östra grundskolan i Huddinge. Hon vann Huddinges pris för entreprenörskap 2017 och tilldelades samma år Lärarförbundets utmärkelse ”Årets punkare i skolvärlden”. Tillsammans med sina elever har Maria också vunnit Huddinge Demokratipris och Surfa lugnt-priset.
Maria föreläser på Växjökonferensen 2019.

2018-08-13

Välkommen att anmäla dig!

Arbetet med 2019 års konferens pågår för fullt och vi uppdaterar hemsidan kontinuerligt.
Redan nu kan du anmäla dig och försäkra dig om en plats.
Anmäl dig HÄR

2018-08-13

Peter Fredriksson

Peter Fredriksson är generaldirektör för Skolverket sedan augusti 2017. Viktiga områden som han ser för Skolverket är att säkerställa lärarförsörjningen, minska skolsegregationen och stödja huvudmännen i styrningen av skolan. Peter vill att Skolverket ska bidra till att göra svensk skola ännu bättre. Onsdagen de 30 januari talar Peter Fredriksson på Växjökonferensen 2019.

2018-08-10

The Learning Spy

David Didau, brittisk lärare, debattör, författare och skolutvecklare kommer till Växjökonferensen 2019.
David Didau har bland annat skrivit ”Tänk om allt du vet om utbildning är fel? och ”Klassrumspsykologi: från teori till praktik”. <br />
Hans blogg ”The Learning Spy” är en av de största utbildningsbloggarna i Storbritannien.

2018-08-08

Anna och Philip

Får vi lov att presentera våra moderatorer för nästa konferens: Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson, lärare och grundare av Anna och Philips Lärarpodcast. #växjökonferensen #annaochphilip

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de i hela 171 veckor lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-06-11

Tema 2019:
Mod att våga - Lust att lära

Att arbeta tillsammans med både mod och lust...

Växjökonferensen lyfter återigen betydelsen av kunskap som grund för ett framgångsrikt förbättringsarbete i förskola och skola. Men vad behövs mer för att på ett uthålligt sätt kunna dra systematiska lärdomar av alla de komplexa processer som kantar vägen mellan mål och resultat? Hur kan vi gemensamt konstruera energi som ger nödvändigt bränsle för att med mod våga ta oss an nya utmaningar och hålla lusten att lära och arbetsglädjen levande? Resan fortsätter.

2018-03-12

Save the date

Arbetet pågår nu inför nästa års konferens.
Boka in den 30-31 januari 2019 för Växjökonferensen!
2018-02-02

Tack för i år!

Nu är årets konferens slut och vi hoppas att ni har haft två givande dagar tillsammans hos oss i Växjö.
Datumen för nästa konferens är redan bestämt till den 30-31 januari 2019. Hoppas att vi ses då igen!

Återkoppling från några av årets deltagare:

”Perfekt mix av föreläsningar i lagom stora doser. De olika delarna kopplades ihop så det fanns en röd tråd.”

”Nya perspektiv – cirkus, det var coolt!”

”Varierat – inspirerande och mångfacetterat program. Goda möten och samtal.”

”Kompetenta föreläsare med didaktisk och forskar-kompetens.”

”Bra mix och lagom långa pass. Bra miljö och mat. Fler borde ha möjligheter att delta (på fotnivå).”

”Mycket bra! Lärorikt, många aha-moment. Se till bara att fortsätta på samma sätt!”

”Intressant konferens med varierande innehåll. Tar med mig många tankar kring min skolas utvecklingsområden. Vad är möjligt? Var ska vi börja? Tror dock att elevhälsan känns prioriterad. Stor effekt – vi har resurserna.”

”Ett blandat program med föreläsare av hög kvalitet – tar med mig namn och studier tillbaka till min kommun.”

”Fantastiska dagar! Bästa konferensen i mitt drygt 20-åriga yrkesliv inom skola, ser fram emot nästa års konferens.”

2018-01-30

Varmt välkomna!

Imorgon är det äntligen dags för Växjökonferensen 2018. Vi ser fram emot två härliga dagar tillsammans. Varmt välkomna alla deltagare!
2018-01-15

Bra att veta om stadsbussarna!

Den 15 januari flyttar stadsbussarna och byter tidtabell.
På grund av ombyggnation av det nya stationsområdet och nya stadshuset så flyttas stadsbussarnas hållplatser till Kronobergsgatan/Stortorget. Läs mer här.

Till Linnéuniversitetet tar du 3:ans buss.

2017-11-29

Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Olof Röhlander, licensierad mental tränare och författare med en bakgrund som elitspelare i bordtennis, avslutar konferensen. Olof utlovar energi till jobbet samt inspiration och tankar om det goda livet och tiden vi lever i.

2017-11-08

CIRKUS ÄR SOM LIVET UPPHÖJT TILL TVÅ

Läs reportage som nyligen gjordes om Tilde Björfors i tidningen Uppsala nya tidning – 200 misslyckanden för att nå perfektion.

Tilde Björfors berättar på Växjökonferensen om att ”BALANSERA MELLAN KONTROLL OCH TILLIT, RISKER OCH MÖJLIGHETER”. Cirkus är som livet upphöjt till två.

Foto: Francesca Cerri

2017-11-08

Redan 100 anmälda

Det är redan över 100 anmälda till Växjökonferensen. Bra kvitto på ett intressant program 🙂 Välkommen du också!

2017-09-15

Anmälningarna har nu börjat trilla in

Anmälningarna har nu börjat trilla in till Växjökonferensen 2018. Försäkra dig om en plats du också! Anmäl dig här

2017-09-08

Satsa på rektorerna

Satsa på rektorerna för en bättre skola skriver Matz Nilsson, förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i Dagens Samhälle. Läs hela artikeln här

Foto: Martin Lindeborg

2017-09-01

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Carl-Henrik Adolfsson, Universitetslektor, Institutionen för utbildningsvetenskap, Linnéuniversitetet, föreläser på Växjökonferensen och kommer presentera ett antal centrala framgångsfaktorer för ett framgångsrikt skolutvecklingsarbete.

2017-08-28

Anmälningssidan till Växjökonferensen

Anmälningssidan till Växjökonferensen 2018 öppnar den 1 september. Varmt välkommen med din anmälan!

2017-08-18

Ny hemsida lanseras

Lagom till vi startar upp för vår 30:e Växjökonferens lanserar vi en ny hemsida. Hoppas ni ska gilla den 🙂