Växjökonferensen

Nyheter

Här kan du läsa om våra senaste nyheter och hålla dig uppdaterad om vad som är på gång gällande Växjökonferensen.

Önskar du få information direkt till din e-post kan du anmäla det här: Växjökonferensen

 

Anmäl dig här
2018-10-19

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Magnus Blixt, rektor på Glömstaskolan, Huddinge kommun, kommer att föreläsa på onsdagen den 30/1. Magnus har även mångårig erfarenhet som leg lärare, föreläsare, bloggare, facklig företrädare, forskningsbevakning mm.
–> glomstaresan.pedagoghuddinge.se och blixtgordon.se.

2018-10-10

POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET

Susanne Linnér, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, föreläser med rubriken POSITIV TRÖGHET OCH PRESTIGELÖSHET – FAKTORER SOM FORMAR POSITIVA UTVECKLINGSMILJÖER.
I centrum för föreläsningen står miljöer inom idrotten som återkommande lyckats med att rekrytera och behålla ungdomar, men som också utvecklat framgångsrika idrottare. Har vi mod att blicka utanför den egna organisationen och utmanas av andra?

2018-09-21

Vi smider planer

Idag har vi haft planeringsmöte med våra moderatorer Anna Sterlinger (på länk) och Philip Hjalmarsson. Mycket spännande på gång!

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de varje vecka i tre och ett halvt år lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-09-18

Ny föreläsare klar

Nu är det klart att Ulla-Karin Nordänger, Fil. Dr. Professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och verksam inom forskningsmiljön Lärares arbete där villkor och betingelser för lärararbetet studeras, föreläser på Växjökonferensen.

Rubriken på hennes föreläsning är ”Väg – skäl – en longitudinell studie av 87 lärares yrkesbanor över tjugofem år”

 

 

2018-09-13

Funktionell dumhet

Ytterligare en föreläsare är klar till Växjökonferensen. Mats Alvesson, organisations-, lednings- och dumhetsforskare vid Lunds universitet, kommer att föreläsa om den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar. Om behovet av att uppmärksamma normalt tänkande som källa till problem och ägna sig åt systematisk dumhetsbekämpning i organisationer.

2018-08-23

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron

Anna Tebelius Bodin är pedagog, talare och författare med fokus på hjärnan. Hon gör komplexa teorier till praktisk hjälp i vardagen och arbetslivet. Anna assisterade forskning under sin psykologiutbildning på Harvard University och har sedan arbetat i skolan och föreläst i Sverige och utomlands över 600 gånger. Hon har också skrivit flera böcker om hur vi lär och påverkar varandra. Anna vill beröra och samtidigt bidra till ökad förståelse av vår djupt fascinerande hjärna.

 

2018-08-20

Sju sätt att äga världen

Andreas Ekström, journalist och författare, kommer till Växjökonferensen 2019 och föreläser om den digitala revolutionen. Föreläsningen ”Sju sätt att äga världen” visar hur makt, pengar och kunskap har snedfördelats i den digitala revolutionen men också vilka enorma möjligheter som därför har uppenbarat sig: att bygga nya affärer, nya sociala samspel och det internet vi verkligen vill ha.

2018-08-14

Varför presterar pojkar generellt sämre än flickor i skolan?

Fredrik Zimmerman, Högskolan i Borås​, delar med sig av sin studie och utifrån den presenterar han förslag på förändringar som skulle förbättra både flickors och pojkars vardag och resultat i skolan.

2018-08-14

Värdeskapande undervisning - engagemang och arbetsglädje i klassrummet

Maria Wiman är lärare i svenska och SO, som just nu undervisar högstadiet på Östra grundskolan i Huddinge. Hon vann Huddinges pris för entreprenörskap 2017 och tilldelades samma år Lärarförbundets utmärkelse ”Årets punkare i skolvärlden”. Tillsammans med sina elever har Maria också vunnit Huddinge Demokratipris och Surfa lugnt-priset.
Maria föreläser på Växjökonferensen 2019.

2018-08-13

Välkommen att anmäla dig!

Arbetet med 2019 års konferens pågår för fullt och vi uppdaterar hemsidan kontinuerligt.
Redan nu kan du anmäla dig och försäkra dig om en plats.
Anmäl dig HÄR

2018-08-13

Peter Fredriksson

Peter Fredriksson är generaldirektör för Skolverket sedan augusti 2017. Viktiga områden som han ser för Skolverket är att säkerställa lärarförsörjningen, minska skolsegregationen och stödja huvudmännen i styrningen av skolan. Peter vill att Skolverket ska bidra till att göra svensk skola ännu bättre. Onsdagen de 30 januari talar Peter Fredriksson på Växjökonferensen 2019.

2018-08-10

The Learning Spy

David Didau, brittisk lärare, debattör, författare och skolutvecklare kommer till Växjökonferensen 2019.
David Didau har bland annat skrivit ”Tänk om allt du vet om utbildning är fel? och ”Klassrumspsykologi: från teori till praktik”. <br />
Hans blogg ”The Learning Spy” är en av de största utbildningsbloggarna i Storbritannien.

2018-08-08

Anna och Philip

Får vi lov att presentera våra moderatorer för nästa konferens: Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson, lärare och grundare av Anna och Philips Lärarpodcast. #växjökonferensen #annaochphilip

Anna och Philip är lärarna bakom succépodden ”Anna och Philips lärarpodcast” där de i hela 171 veckor lyft fram goda exempel inom skolsverige. För deras uthålliga och gedigna arbete med att lyfta fram lärare så mottog de priset som som ”Årets insats inom offentlig sektor 2017” på Oscarsteatern.

2018-06-11

Tema 2019:
Mod att våga - Lust att lära

Att arbeta tillsammans med både mod och lust...

Växjökonferensen lyfter återigen betydelsen av kunskap som grund för ett framgångsrikt förbättringsarbete i förskola och skola. Men vad behövs mer för att på ett uthålligt sätt kunna dra systematiska lärdomar av alla de komplexa processer som kantar vägen mellan mål och resultat? Hur kan vi gemensamt konstruera energi som ger nödvändigt bränsle för att med mod våga ta oss an nya utmaningar och hålla lusten att lära och arbetsglädjen levande? Resan fortsätter.

2018-03-12

Save the date

Arbetet pågår nu inför nästa års konferens.
Boka in den 30-31 januari 2019 för Växjökonferensen!
2018-02-02

Tack för i år!

Nu är årets konferens slut och vi hoppas att ni har haft två givande dagar tillsammans hos oss i Växjö.
Datumen för nästa konferens är redan bestämt till den 30-31 januari 2019. Hoppas att vi ses då igen!

Återkoppling från några av årets deltagare:

”Perfekt mix av föreläsningar i lagom stora doser. De olika delarna kopplades ihop så det fanns en röd tråd.”

”Nya perspektiv – cirkus, det var coolt!”

”Varierat – inspirerande och mångfacetterat program. Goda möten och samtal.”

”Kompetenta föreläsare med didaktisk och forskar-kompetens.”

”Bra mix och lagom långa pass. Bra miljö och mat. Fler borde ha möjligheter att delta (på fotnivå).”

”Mycket bra! Lärorikt, många aha-moment. Se till bara att fortsätta på samma sätt!”

”Intressant konferens med varierande innehåll. Tar med mig många tankar kring min skolas utvecklingsområden. Vad är möjligt? Var ska vi börja? Tror dock att elevhälsan känns prioriterad. Stor effekt – vi har resurserna.”

”Ett blandat program med föreläsare av hög kvalitet – tar med mig namn och studier tillbaka till min kommun.”

”Fantastiska dagar! Bästa konferensen i mitt drygt 20-åriga yrkesliv inom skola, ser fram emot nästa års konferens.”

2018-01-30

Varmt välkomna!

Imorgon är det äntligen dags för Växjökonferensen 2018. Vi ser fram emot två härliga dagar tillsammans. Varmt välkomna alla deltagare!
2018-01-15

Bra att veta om stadsbussarna!

Den 15 januari flyttar stadsbussarna och byter tidtabell.
På grund av ombyggnation av det nya stationsområdet och nya stadshuset så flyttas stadsbussarnas hållplatser till Kronobergsgatan/Stortorget. Läs mer här.

Till Linnéuniversitetet tar du 3:ans buss.

2017-11-29

Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Olof Röhlander, licensierad mental tränare och författare med en bakgrund som elitspelare i bordtennis, avslutar konferensen. Olof utlovar energi till jobbet samt inspiration och tankar om det goda livet och tiden vi lever i.

2017-11-08

CIRKUS ÄR SOM LIVET UPPHÖJT TILL TVÅ

Läs reportage som nyligen gjordes om Tilde Björfors i tidningen Uppsala nya tidning – 200 misslyckanden för att nå perfektion.

Tilde Björfors berättar på Växjökonferensen om att ”BALANSERA MELLAN KONTROLL OCH TILLIT, RISKER OCH MÖJLIGHETER”. Cirkus är som livet upphöjt till två.

Foto: Francesca Cerri

2017-11-08

Redan 100 anmälda

Det är redan över 100 anmälda till Växjökonferensen. Bra kvitto på ett intressant program 🙂 Välkommen du också!

2017-09-15

Anmälningarna har nu börjat trilla in

Anmälningarna har nu börjat trilla in till Växjökonferensen 2018. Försäkra dig om en plats du också! Anmäl dig här

2017-09-08

Satsa på rektorerna

Satsa på rektorerna för en bättre skola skriver Matz Nilsson, förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i Dagens Samhälle. Läs hela artikeln här

Foto: Martin Lindeborg

2017-09-01

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Varför lyckas resp misslyckas vissa skolutvecklingsinsatser?

Carl-Henrik Adolfsson, Universitetslektor, Institutionen för utbildningsvetenskap, Linnéuniversitetet, föreläser på Växjökonferensen och kommer presentera ett antal centrala framgångsfaktorer för ett framgångsrikt skolutvecklingsarbete.

2017-08-28

Anmälningssidan till Växjökonferensen

Anmälningssidan till Växjökonferensen 2018 öppnar den 1 september. Varmt välkommen med din anmälan!

2017-08-18

Ny hemsida lanseras

Lagom till vi startar upp för vår 30:e Växjökonferens lanserar vi en ny hemsida. Hoppas ni ska gilla den 🙂