Växjökonferensen

Föreläsare

På denna sida presenterar vi föreläsarna på Växjökonferensen 2020.

Anmäl dig här

Karin Nygårds

Moderator 2020


Karin Nygårds är grundskollärare i främst svenska som andraspråk, men har blivit känd för sitt arbete med programmering i yngre åldrar. Genom TV, radio, böcker och mjölkpaketsbaksidor försöker hon utbilda barn och vuxna om hur den digitala världen är uppbyggd.

Fotograf: Severus Tenenbaum

Pär Johansson

Grundare av Glada Hudik-teatern

Torsdag 30/1
Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare. Han startade Glada Hudik - teatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Pär visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

Italo Masiello

Professor vid institutionen för pedagogik och lärande, Linnéuniversitetet

Torsdag 30/1
Med en forskningsbakgrund i medicinsk pedagogik använder Italo Masiello sina kunskaper i psykologi, neurovetenskap och datavetenskap för att förstå den potential som digital teknik kan tillföra till undervisning och lärande, beteende och kommunikation. Digitalisering är ett tvärvetenskapligt fält för forskning och utveckling där pedagogisk-, teknisk-, beteende- och designvetenskap möts. Detta gör det möjligt att studera och utforska olika lärandeprocesser samt verktyg och mekanismer som stöder dessa för att hitta svar på vad som ger värde och har effektivitet för elever och lärare.

Jonna Bornemark

Professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola

Onsdag 29/1
Jonna Bornemark är docent i filosofi och lektor på Centrum för praktisk kunskap. Hennes senaste bok är Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde (Volante, 2018). Bornemark är också en flitig gäst i radioprogram som Filosofiska rummet, Teologiska rummet och Kropp och själ. Foto: Robert Blombäck

Jan Håkansson

Docent i pedagogik, Linnéuniversitetet

Torsdag 30/1
Jan Håkansson är docent i pedagogik vid institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet. Hans forskning är inriktad på reformer, kvalitets- och förbättringsarbete inom skolväsendet.

Ulrika Lundqvist

Enhetschef för Riktade insatser, Skolverket

Torsdag 30/1
Enhetschef för Riktade insatser på Skolverket, är ytterligare en av föreläsarna på Växjökonferensen 2020. Ansvarig för genomförandet av regeringsuppdraget om samverkan för bästa skola. Har tidigare arbetat som lärare och rektor på såväl kommunala som fristående skolor samt på utbildningsdepartementet. Ledde arbetet med läroplansreformen för grundskolan, 2011

Ishtar Touailat

Entreprenör, innovationschef och prisad ledare

Onsdag 29/1
För sitt arbete inom innovation, ledarskap och jämställdhet har Ishtar Touailat blivit belönad flera prestigefyllda priser. 2018 utsågs hon av Veckans Affärer till en av näringslivets mäktigaste kvinnor och året innan till en av Sveriges 101 super-talanger. Hon har blivit utsedd till Framtidens kvinnliga ledare och av IT-jätten Tieto till årets IT-kvinna. Ishtar arbetar aktivt för en jämställd teknikvärld och har grundat techprogrammet Futuristas som fokuserar på att få fler kvinnor in i techbranschen. Ishtars hjärtefrågor som genomsyrar allt hennes arbete inom företagsvärlden handlar om mångfald, inkludering och jämställdhet.

Foto: Mari-Therese Karlberg


TEMA 2020:
HANDLINGSKRAFT FÖR EN HÅLLBAR SKOLA